Članak

SAD

Nasilje bukti na UCLA dok policija prekida proteste na univerzitetu Columbia

(Patria) - Rastuće tenzije u američkim kampusima proključale su u srijedu kada su proizraelske pristalice napale kamp propalestinskih demonstranata na UCLA, nekoliko sati nakon što je policija uhapsila aktiviste koji su zauzeli zgradu na Univerzitetu Columbia, javio je Reuters.

Video-snimci očevidaca sa UCLA, koje je potvrdio Reuters, prikazuju ljude koji drže štapove ili motke i udaraju po drvenim daskama koje se koriste kao improvizovane barikade za zaštitu propalestinskih demonstranata prije nego što je policija pozvana u kampus.

Na drugom kraju zemlje, mnoštvo policajaca New Yorka u šljemovima i oklopima uhapsilo je propalestinske demonstrante koji su zauzeli akademsku zgradu na Univerzitetu Columbia.

Studenti dodiplomskih studija koji su posmatrali neobičnu scenu, pobjegli su u obližnje zgrade po komandi policajaca dok je policija također očistila obližnji protestni kamp koji je inspirisao slične proteste u kampusima širom zemlje i inostranstva. Policija je uhapsila oko 300 ljudi na Columbiji i City koledžu u New Yorku, rekao je gradonačelnik Eric Adams.

Sukobi na UCLA i u New Yorku dio su najvećeg izliva američkog studentskog aktivizma od antirasističkih skupova i marševa 2020. godine nakon izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

Učenici su se posljednjih dana okupili ili postavili šatorske kampove u desetinama škola širom SAD-a, izražavajući protivljenje izraelskom ratu u Gazi i zahtijevajući da se škole odustanu od kompanija koje podržavaju izraelsku vladu. Mnoge škole pozvale su policiju da uguši proteste.

S obzirom na predsjedničke izbore u novembru, republikanski zastupnici optužili su neke administratore univerziteta da ignorišu antisemitsku retoriku i uznemiravanje, a neki su tražili ostavku predsjednice Columbije Minouche Shafik. Mnogi demonstranti, od kojih su neki Jevreji, odbacuju optužbe za antisemitizam.

Predsjednik Joe Biden, koji je razljutio mnoge demonstrante finansiranjem i naoružavanjem Izraela, planira sljedeće sedmice održati govor o antisemitizmu na komemoraciji Holokausta.

„Amerikanci imaju pravo na mirne proteste“, rekla je novinarima Karine Jean-Pierre, portparol Bijele kuće.

„Prisilno preuzimanje zgrade nije mirno“, dodala je.

Prije sukoba u Los Angelesu, zvaničnici UCLA su rekli da je kamp u kampusu nezakonit, da je prekršio politiku univerziteta i da uključuje ljude koji nisu povezani sa kampusom.

Nakon toga, kontrademonstranti, mnogi od njih su maskirani, a neki su očigledno stariji od većine učenika, mogu se vidjeti na video snimcima kako bacaju predmete i pokušavaju razbiti ili srušiti drvene i čelične barijere podignute da štite kamp. Demonstranti s obje strane koristili su biber sprej i izbila je tuča. Propalestinski demonstranti rekli su da su protivnici na njih bacali vatromet i tukli ih palicama i palicama.

Benjamin Kersten, diplomirani student UCLA i član propalestinske grupe Jevrejski glas za mir, nazvao je to „razornom noći nasilja“.

„Kamp bi bio miroljubiv napor da nije bilo stalnog prisustva kontrademonstranata i agitatora“, napisao je u tekstualnoj poruci.

„Dok Kongres održava više saslušanja o tome da li se jevrejski studenti osjećaju dovoljno sigurno u kampusima, jevrejski studenti su među onima koji
izdržavaju napade cionističkih demonstranata“, rekao je pozivajući se na nedavne sjednice koje je održao odbor Predstavničkog doma pod vodstvom republikanaca.

Policija je saopštila da ih je UCLA pozvao da uspostave red i održe javnu sigurnost „zbog višestrukih akata nasilja“ unutar kampusa.

#AmeričkiKampusi #Antisemitizam #Holokaust #JoeBiden #NewYork #Policija #ProizraelskePristalice #PropalestinskiDemonstranti #UCLA #UniverzitetColumbia #Svijet