Članak

BLISKI ISTOK

Američki demokrati pritišću Bidena da spriječi izraelski napad na Rafah

Državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da još uvijek nije vidio plan za ofanzivu Izraela na Rafah

(Patria) - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena suočila se u srijedu s ponovnim pritiskom njegovih kolega demokrata da utječe na Izrael da ne započne invaziju u punoj mjeri na Rafah, grad u koji se sklonila gotovo polovina od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze, javio je Reuters.

57 od 212 demokrata u Predstavničkom domu potpisalo je pismo pozivajući administraciju da preduzme sve moguće mjere kako bi odvratila vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua od sveopšteg napada na grad u blizini egipatske granice.

„Pozivamo vas da se pozovete na postojeći zakon i politiku kako biste odmah obustavili određenu ofanzivnu vojnu pomoć izraelskoj vladi, uključujući pomoć iz zakona koji su već potpisani, kako biste spriječili napad na Rafah u punom obimu“, navodi se u pismu koji su predvodile zastupnice Pramila Jayapal i Madeleine Dean.

Bidenova podrška Izraelu u ratu protiv Hamasa pojavila se kao značajna politička odgovornost za predsjednika, posebno među mladim demokratima.

To je podstaklo val „neposvećenih“ protestnih glasova na demokratskim predizborima, a također je pokrenulo val propalestinskih protesta na američkim univerzitetima. To izaziva zabrinutost kod demokrata jer Bidena očekuje tijesna utrka u revanšu protiv svog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa.

Državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da još uvijek nije vidio plan za ofanzivu Izraela na Rafah koji bi zaštitio civile, ponovivši da Washington ne može podržati takav napad.

Blinken i Netanyahu su se u srijedu sastali u Jerusalemu, nakon čega je Izrael ponovio da će se operacija Rafah nastaviti uprkos stavu SAD-a i upozorenju UN-a da će dovesti do „tragedije“.

Sjedinjene Države su glavni izraelski diplomatski saveznik i dobavljač oružja. Blinkenova posjeta Izraelu uslijedila je otprilike mjesec dana nakon što je Biden izdao oštro upozorenje da bi se politika Washingtona mogla promijeniti ako Izrael ne preduzme korake za rješavanje civilne štete, humanitarne patnje i sigurnosti humanitarnih radnika.

#AntonyBlinken #DonaldTrump #Gaza #Izrael #Jerusalem #JoeBiden #MadeleineDean #Netanyahu #PramilaJayapal #Rafah #Svijet