Članak

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski potpisao novi zakon o vojnoj mobilizaciji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas Zakon o mobilizaciji, koji bi prema očekivanjima trebao riještiti problem nedostatka vojnika u Ukrajini, usred ruske invazije na tu zemlju.

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas Zakon o mobilizaciji, koji bi prema očekivanjima trebao riještiti problem nedostatka vojnika u Ukrajini, usred ruske invazije na tu zemlju.

Riječ je o zakonu koji je ukrajinski parlament izglasao 11. aprila i kojim će biti regulisan način regrutacije građana, nakon mjeseci kašnjenja i nakon što su hiljade amandmana podnesene kako bi se ublažio prvobitni nacrt koji je bio nepopularan.

Zakon, uz ostalo, obavezuje Ukrajince, u dobi između 18 i 60 godina, da obavijeste vojne vlasti o svojim ličnim podacima, pa će uredi za regrutaciju lakše moći vidjeti ko može biti mobilisan u kojoj regiji, prenosi RSE.

Vojno sposobnim muškarcma bit će nametnuta zakonska obaveza da u svakom trenutku nose registracioni dokument koji im je izdala kancelarija za regrutaciju, dok će službenicima za regrutaciju biti dopušteno da traže dokument na ulici.

Iako su zakonodavci ublažili neke odredbe koji se odnose na izbjegavanje vojnog roka, Zakon dopušta kažnjavanje za izbjegavanje službe.

Zakon ne postavlja nikakvo vremensko ograničenje za vojnu službu, što znači da vojnici koji su se borili od početka invazije, odnosno od februara 2022. još ne znaju kada će biti demobilisani.

Zbog ratnog stanja, vojno sposobnim muškarcima zabranjen je odlazak u inostranstvo, ali ne postoji procedura za pozivanje ukrajinskih muškaraca koji su van države.

Ipak, novi zakon predviđa da se od Ukrajinaca kojima su potrebne konzularne usluge, poput obnavljanja pasoša, može zahtijevati da prilože dokumente o vojnoj registraciji.

#VolodimirZelenski #ukrajina #Zakon #Mobilizacija #Svijet