Članak

REAKCIJA

SDA: Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora reći istina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, držeći se teza Dobrice Ćosića o tome da je "laž srpski državni interes", boraveći u Mostaru ponovo je negirao genocid u Srebrenici i lagao o međunarodnoj presudi protiv Srbije.

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, držeći se teza Dobrice Ćosića o tome da je "laž srpski državni interes", boraveći u Mostaru ponovo je negirao genocid u Srebrenici i lagao o međunarodnoj presudi protiv Srbije, saopšteno je iz SDA.

"Tvrdnjom da je 'pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici', nervozni Vučić se vratio na fabričke postavke iz vremena kada je boravio na ratištima oko Sarajeva, kada je izgovarao prijetnje 'sto za jednoga' i kada je po Beogradu lijepio plakate podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću", ističu iz SDA.

Poručuju da, koliko god se Vučić trudio da lažima negira i vlastitu i ulogu države na čijem je trenutno čelu, istina će zauvijek ostati zapisana - a ona glasi - Međunarodni sud pravde u Hagu je Srbiju proglasio odgovornom za nesprječavanje genocida u Srebrenici, čime je postala prva i jedina država na svijetu za koju je sudski utvrđeno da je prekršila Kоnvеnciјu о sprjеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida.

"Vučiću neće pomoći ni negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, pred kojim je za genocid, druge ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat osuđen kompletan srpski politički i vojni vrh.

Upravo zbog negiranja genocida i činjenica utvrđenih pred međunarodnim sudovima, slavljenja ratnih zločinaca, te pokušaja historijskog revizionizma, koje sistematski provode državni vrh Srbije i čelnici bh. entiteta Rs, neophodno je usvojiti Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali je neophodno i svakodnevno reagirati na izgovorene laži.

Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora ponoviti istina", dodaju iz SDA.

#AleksandarVučić #DobricaĆosić #MiloradDodik #politika #SDA #BiH