Članak

KOMENTAR

Muhasilović: Sastanak Bošnjaka kod Konakovića je skup političara s margine koji traže prostor, služi interesima Srbije

(Patria) - Činjenica da je Aleksadar Vučić podržao sastanak, dovoljno govori o njemu. Ovo nisu reprezenti Bošnjaka. Zaobiđeno je legitimno predstavljanje Bošnjaka. Da su se odazvale sve stranke, a hvala Bogu nisu, dali bi legitimitet jednoj politici koju je predvodio Konaković, a koja je obespravila Bošnjake. To su političari s margine koji traže svoj prostor – kazao je za Hayat profesor Jahja Muhasilović u komentaru skupa političkih lidera Bošnjaka regije koji je u Sarajevu organizovao predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

"Konaković kao organizator današnjeg skupa je najodgovorniji za eliminaciju bošnjačke izborne volje. I da su na skup otišli oni koji čine reprezentativnu političku volju Bošnjaka to bi bio problem", dodaje Muhasilović.

Muhasilović se pita zbog čega na sastanku nisu bili reis IZ u BiH Husein ef. Kavazović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović kao reprezenti političke volje Bošnjaka.

Kako kaže, nije slučajno da je najviši odziv na Konakovićev skup bio iz Sandžaka i Cazinske krajine. "To je prostor na koji već dugo razne obavještajne službe, prvenstveno Srbije i Hrvatske, udaraju na političare koji dolaze iz Krajine i Sandžaka".

Podsjetio je da na slične skupove Srba u regiji dođu 3, do četiri reprezenta srpske politike uz patrijarha SPC, a da je na današnjem skupu bio potpuno suprotan primjer.

Muhasilović je napomenuo i da su današnjem skupu prisustvovali lideir koji nose otprilike 170 hiljada glasova Bošnjaka u regiji, dok su izvan skupa ostale stranke sa podrškom Bošnjaka od preko 400 hiljada KM. Istakao je i da je današnji skup na Ilidži ishitren i od interesa za srbijansku politiku.



"Nakon ovog fijaska i degradiranja sastanka pitanje je da li će ikome pasti na pamet da išta slično uradi. Konaković je ovim napravio spregu sa srbijanskom politikom", naveo je Muhasilović.

Komentarisao je i najavljenu Rezoluciju UN-a o Srebrenici. Dodik i Vučić imaju svoje teorije i svim silama nastoje omesti usvajanje tog dokumenta.

"Rezolucija Generalne skupštine UN-a nisu obavezujuće. Ukoliko bude, to će biti samo moralna podrška. Ne možemo se na to osloniti. Oni prijete iz Beograda da će izazvati sukobe na Balkanu da bi međunarodna zajednica njima dala nešto zauzvat. Bojim se da s ovim ne ciljaju na državu imovinu", kazao je Muhasilović.

#AleksadarVučić #Bošnjaka #DenisBećirović #ElmedinKonaković #ElmedinKonakovic #HuseinKavazović #Ilidži #JahjaMuhasilović #RezolucijaUNa #Srebrenici #izdvojeno #BiH