Članak

OBJAVILA KARIĆ

Katolici dočekuju Uskrs, ispred Katedrale Srca Isusova farba se veliko jaje

(Patria) - Katolici širom svijeta dočekuju Uskrs, a danas na Veliki petak ispred Katedrale Srca Isusova farba se veliko uskršnje jaje.

"Uskrs kao najveći katolički blagdan, iznova nas podsjeća da otvorenih srca činimo i dijelimo dobro s drugima, za naše voljeno Sarajevo i jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. Hvala vrijednoj ekipi Benjamina Čengića i Obojene Klape koji će nam, po ko zna koji put, pokazati svoja umijeća. Radujmo se zajedno", objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Veliki petak je Kristov dan smrti (14. nisan, koji je tada bio petak) i oduvijek dan žalosti i supatničkog posta, nazvan također post žalosti.

Tradicionalno snimanje uskrsne poslanice i konferencija za medije nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića bit će upriličena u subotu, 30. marta 2024. u 11:00 u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu.

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na svom zasjedanju u Mostaru 20. i 21. marta 2024. odlučili su od ovog Uskrsa objavljivati zajedničku poslanicu prigodom svetkovina Uskrsa i Božića. Tako će mons. Vukšić pročitati usuglašeni tekst sve četvorice aktivnih biskupa BK-a BiH.

Tokom dana upućene su brojne čestitke zvaničnika sa svih nivoa vlasti povodom Uskrsa.

#BiH #Uskrs #jaje #BenjaminaKarić #katolici #praznik