Članak

NAJBOLJA BH. SKIJAŠICA

Elvedina Muzaferija se vratila u BiH: Ponosna sam što ostvarujem ove rezultate za svoju državu

Foto: sportsport.ba

(Patria) - Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija (24) iza sebe ima sjajnu sezonu u kojoj je nastupila na završnici Svjetskog kupa u dvije brze discipline, superveleslalom i spust.

Elvedina se po završetku sezonu vratila u BiH, a danas je u Olimpijskom komitetu održana i zvanična press konferencija povodom sjajne sezone.

Prvi se medijima uvodnim riječima obratio predsjednik Skijaškog saveza, Samir Smajić.

"Ponosni smo na cijelu sezonu koju je ostavila Elvedina iza nas. Osvojiti 151 bod u Svjetskom kupu nije mala stvar. Početak sezone nije bio idealan zbog nekih padova i zakašnjenja priprema u Južnoj Americi. Počelo je sve sa prvih šest bodova u sezoni, ostatak znate. Prvi cilj za narednu sezonu je da Elvedina zadrži svoj tim", rekao je Smajić.

Kada je riječ o domaćinstvu Svjetskog kupa u Sarajevu Smajić je rekao da želja postoji ali da smo još uvijek daleko.

"Imamo Evropa kup i to je neki početak i uvertira da pokažemo FIS-u da možemo više."

Obratio se i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

"Drago mi je da sam dio podrške, Elvedina zaslužuje puno više. Mi u državi uvijek pričamo o finansijama, mnoge stvari nismo sredili u državi, ali moramo pomoći sportistima, oni su naši najveći ambasadori. Elvedina je pokazala da može napraviti istinski rezultat. Osigurat ćemo sve uslove", rekao je Magoda.

Elvedina se zahvalila svima na podršci tokom sezone.

"Dali ste mi prostora da se fokusiram na skijanje i uspjela sam upratiti koliko je podrške bilo, ponosna sam što mogu da ostvarujem ove rezultate za svoju državu. Dokazala sam da je moguće ostvariti rezultat u zimskim sportovima kada je u pitanju naša BiH", rekla je Muzaferija i dodala:

"Drago mi je da sam kući došla par dana. Sezona nije krenula kako smo očekivali. Cilj nam je bio plasman u TOP 30 u jednoj od disciplina, na kraju sam sezonu završila na 23. mjestu u superveleslalomu i 24. u spust. Po prvi put je BiH imala predstavnicu na završnici Svjetskog kupa. Još jednom kažem, veoma sam ponosna na svoje rezultate, mogu ostvariti još više."

Na kraju je izlaganje imao i direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić.

"Elvedina je naš heroj. Ponosan sam kao i svi mi. Hvala svima što pomažu. Finansijska podrška je jako važna. Italijanske takmičarke imaju 16 miliona eura budžet po sezoni, a u pitanju je deset skijašica. Što se tiče Turističke zajednice Sarajevo mi ćemo u kontinuitetu podržavati."

Na kraju press konferencija Elvedini je podršku i dala ASA Central osiguranje kao jedan od partnera naše najbolje skijašice.

#BiH #ElvedinaMuzaferija #skijanje