Članak

DOBRO SE OPORAVLJA

Kralj Charles će nastaviti sa javnim dužnostima nakon dijagnoze raka

(Patria) - Britanski kralj Charles vratiće se na javne dužnosti sljedeće sedmice po prvi put od kada mu je dijagnostifikovan rak jer dobro napreduje nakon liječenja i perioda oporavka, saopštila je u petak Buckinghamska palača, prenio je AFP.

U februaru je palata otkrila da je 75-godišnjem kralju dijagnosticiran neodređeni oblik raka koji je otkriven u testovima nakon korektivne procedure za povećanu prostatu. Iako je Charles nastavio sa službenim državnim poslom, dijagnoza ga je navela da odloži javne angažmane kako bi započeo liječenje i odmor.

„Program liječenja njegovog veličanstva će se nastaviti, ali doktori su dovoljno zadovoljni dosadašnjim napretkom da je kralj sada u mogućnosti da nastavi niz javnih dužnosti“, rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače.

„Njegovo veličanstvo je u velikoj mjeri ohrabreno da ponovo preuzme neke javne dužnosti i veoma je zahvalno svom medicinskom timu na njihovoj kontinuiranoj brizi i stručnosti“, dodaje se.

Iako je bilo prerano reći koliko će još trajati njegovo liječenje raka, glasnogovornik je rekao da su njegovi doktori „veoma ohrabreni napretkom koji je do sada postignut i ostaju pozitivni u pogledu kraljevog oporavka“.

Nisu dati dodatni detalji o njegovom stanju ili liječenju, u skladu s uobičajenim stavom o
medicinskoj privatnosti. Dok je sniman kako obavlja neke službene dužnosti, Charlesovo jedino javno pojavljivanje dogodilo se prošlog mjeseca kada je pozdravio dobronamjernike u improvizovanoj šetnji nakon uskršnje crkvene službe u Windsoru, izazivajući nadu da se njegovo zdravlje popravlja.

Posjeta japanskog cara

Kako bi obilježili svoj povratak, on i njegova supruga kraljica Camilla posjetiće centar za
liječenje raka u Londonu sljedećeg utorka, saopštila je palata. Potvrđeno je i da će japanski car Naruhito i njegova supruga, carica Masako, doći u državnu posjetu krajem juna.

Međutim, Charles neće provoditi svoj uobičajeni ljetni program i njegovi planovi će biti izrađeni u konsultaciji sa medicinskim timom kako bi se smanjili rizici za oporavak, saopštila je palata.

Kraljevo odsustvo poklopilo se s vijestima da je njegova snaha Kate, supruga njegovog sina i nasljednika princa Williama, bila podvrgnuta preventivnoj hemoterapiji nakon što su testovi nakon teške operacije abdomena otkrili da je prisutan rak. Princeza od Velsa, često poznata pod svojim djevojačkim prezimenom Kate Middleton, i sama će se vratiti javnim dužnostima tek kada njen medicinski tim kaže da je dovoljno dobro da to uradi.

Charlesove zdravstvene brige došle su manje od osamnaest mjeseci njegove vladavine nakon što je naslijedio svoju majku, pokojnu kraljicu Elizabethu, i manje od godinu dana od njegovog krunisanja, najveće britanske ceremonije u posljednjih sedam decenija.

„Kako se bliži prva godišnjica krunisanja, njihova veličanstva ostaju duboko zahvalna na
brojnim ljubaznostima i dobrim željama koje su primili iz cijelog svijeta tokom radosti i izazova protekle godine“, saopštila je Buckinghamska palata.

#Charles #KateMiddleton #Svijet