Članak

SUD BiH

RANIJE NAPADAČI BILI CIVILI Kusmuk se tek danas sjetio lica u američkim uniformama u Dobrovoljačkoj!

Išao je Kusmuk u Beograd da da izjavu, koja nije dostupna odbranama, a ne može se sjetiti ni kada je to bilo, niti je li učestvovalo Ministarstvo pravde BiH


Piše: A. Čorbo-Zećo

Milutin Kusmuk, bivši pripadnik Vojske Republike sprske, danas je pred Sudom BiH, kao svjedok Tužilaštva BiH svjedočio u predmetu Dobrovoljačka, te je kao i prethodni svjedočio govorio drugačije nego je to navedeno u ranijim iskazima datim 2005. i 2011. godine.

Išao je Kusmuk u Beograd da da izjavu, koja nije dostupna odbranama, a ne može se sjetiti ni kada je to bilo, niti je li učestvovalo Ministarstvo pravde BiH s obzirom da je riječ o drugoj državi, ali zna da je u Beograd išao na poziv tamošnjeg tužilaštva.

Kusmuk je tako ispričao danas da su 3. maja imali naoružanje, automatske puške, dok je 2005. kazao da im je naređeno da ostave naoružanje u zgradi Druge vojne oblasti. Na pitanje advokata Senada Pizovića šta je od ovoga tačno Kusmuk je kazao da su imali naoružanje, a da ne zna zašto je drugačije govorio 2005. godine.


I ovaj svjedok se odjednom sjetio, iako to ranije niti jednom riječju nije spomenuo da su napadači na kolonu imali obilježje Armije.

Kusmuk je ranije kazao da su ih i 2., a sutra i 3. maja napali naoružani civili, ali se danas, kao i drugi do sada saslušani svjedoci, sjetio beretki, ljiljana na ramenima i uniformisanim licima. Kusmuk je tako danas kazao da su neka lica bila u američkim maskirnim uniformama!

Također, u izjavi 2005. godine Kusmuk je kazao da je s borbenog vozila koje je ostalo na platou ispred Druge vojne oblasti, vršeno dejstvovanje, ali je danas kazao da on to nije vidio, već samo dim, a nakon čega je vozilo skliznulo i udarilo u drugo vozilo.

Inače, on je na pitanja tužioca Mladena Vukojičića ispričao da se mobilisao u Mokrom, te da je bio vozač, pa je tako cijeli april iz kasarni u Sarajevo prema Lukavici vozio materijalno tehnička sredstva.
To mu je prema vlastitoj tvrdnji bio i zadatak 2. maja kada je u popodnevnim satima iz Lukavice stigao u Drugu vojnu oblast.

„Ubrzo je krenuo napad iz pravca Bistrika, parka i iz pravca Vijećnice. Trajale su borbe. Sutra 3. maja vidio sam da ima mrtvih. Saznali smo onda da je Alija zadržan i da je postignut sporazum za naše mirno povlačenje“, kazao je Kusmuk.

On je ispričao da je bilo 30 mrtvih napadača okolo zgrade Druge vojne oblasti.

Istakao je da je bio prisutan UNPROFOR, te da je on vozio negdje sredinom kolone kada je začuo buku i kada su stali.

Onda su ga 'neka lica' izvukla iz kamiona i uzeli mu oružje. Ispričao je i da su odvedeni u zgradu FIS-a, te da su do tamo došli pješke, a prošli su pored ćevabdžinice Željo, a da su ih civili posipali vodom i psovali im.


S obzirom da je bio rezervista bacio je dokumente iza ograde, a kasnije su u salu ušla neka lica i tražili da se podigne Milutin Kusmuk.

„Bojao sam se javiti. A, onda su podigli Žarka Lopatića i kazali da me prepozna, jer će ga ubiti ako to ne učini. Onda sam se javio. Odveli su me u podrum i pretukli me“, kazao je Kusmuk.

On je naknadno odveden u Centralni zatvor sa Bogoljubom Pelemišem (Sarajlijama poznat kao vojnik JNA koji urla na civile da će pogoditi prvu zgradu ako se ne sklone), a da su 8. juna ponovo vraćeni u FIS odakle su autobusima prebačeni u Lukavicu.

Advokatica Mirna Avdibegović pitala je svjedoka u kojoj jedinici JNA je služio vojsku, a Kusmuk je rekao da je bio Specijalna jedinica, a da je odslužio vojni rok 1988. godine. Ispričao je da su iz Slovenije poslani na Kosovo da čuvaju kasarne tokom demonstracija tih godina.

Predsjedavajući vijeća Darko Samardžić pitao je svjedoka da li su specijalci čuvali zgradu Druge vojne oblasti, ali svjedok je kazao da on to ne zna.

Naredno ročište u ovom slučaju bit će održano 29. maja.


#AminaČorboZećo #Armija #Beograd #Dobrovoljačka #Kusmuk #Mokrom #SenadPizović #Sud #Tužilaštvo #UNPROFOR #BiH #izdvojeno