Članak

OBRATIO SE NIKŠIĆ

Vlada FBiH razmatrala sigurnosnu situaciju, još nije odlučeno šta će biti s konkursom za direktora KCUS-a

(Patria) - Premijer FBiH Nermin Nikšić održao je press konferenciju iako još uvijek traje sjednica Vlade FBiH. On je kazao da su na hitnoj sjednici razmatrali sigurnosnu situaciju u FBiH te je istakao da se povećao broj ubistava te da žele intenzivirati aktivnosti kada je riječ o FUP-u i kantonalnim Upravama policije.


"Fokus Federalne vlade je bio na FBiH sa jasnim osvrtom na ono što se odnosi na cijelu BiH. Želja nam je bila da dobijemo informaciju i pošaljemo poruke građanima FBiH, ali i cijele BiH. Jasno je da je odlukom visokog predstavnika o proglašavanju izmjena Izbornog zakona u kome jedan dio izmjena stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na stranici OHR-a i drugog dijela izmjena u kome je prolongiran početak primjene ostavljajući neki rok i mogućnost partnerima na državnom nivou rok da se dogovore i donesu izmjene tog Izbornog zakona koje bi imale prednost u odnosu na ono što je proglasio visoki predstavnik. Sljedom toga imamo danas događanja u NSRS, vanrednu sjednicu, i želim reći da je dobro kako NSRS danas nije razmatrala nacrt Izbornog zakona RS, iako sve drugo što smo čuli se ne može ocijeniti dobrim", istakao je Nikšić.

"Želimo dići sigurnosnu situaciju na veći nivo. Pozvali smo FMUP i FUP da u saradnji sa kantonalnim upravama policije djeluju na otkrivanju, spriječavanju i procesuiranju svih krivičnih djela. Po svim parametrima koje rade agencije, ministarstva i uprave ne može se reći kako je sigurnosna situacija loša, ali smo spremni i tražimo da je dignemo na veći nivo", kazao je federalni premijer.

On je kazao da je BiH na niskom stepenu opasnosti od terorizma i da to kažu i strani izvještaji.

"Vlada i resorna tijela rade sve kako bi sigurnosna situacija bila stabilna i dobra. Nema razloga za strah i paniku. Želimo poručiti građanima i našim partnerima, zastupnicima NSRs kako će Vlada ostati potpuno opredijeljena izvršavanju obaveza na EU putu. Nije nam drago zbog problema koji se pojavio na tom političkom nivou, ali ćemo tražiti način da izvršavamo obaveze na tom EU putu", kazao je Nikšić.

Na današnjoj sjednici bit će razmatrano i imenovanje direktora KCUS-a, a nakon što ministar zdravstva FBiH Nediljo Rimac nije dao saglasnost Upravnom odboru KCUS-a na imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića.

"Postoji nekoliko mogućnosti, ali cijenim da ću imati utjecaja na kolege, imamo zakonske ali i političke obaveze. Ako uskratimo saglasnost Ismetu Gavrankapetanoviću smatram da ne možemo ići dalje već da moramo poništiti konkurs", kazao je Nikšić.

#IsmetGavrankapetanović #KCUS #NerminNikšić #BiH #politika