Članak

BLISKI ISTOK

Izraelski ministar vanjskih poslova kaže da bi sporazum o taocima mogao obustaviti napad na Rafah

(Patria9 - Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je da bi planirani upad u grad Rafah na jugu Gaze mogao biti obustavljen ako se postigne dogovor da se osigura oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas, javio je Reuters.

„Oslobađanje talaca je za nas glavni prioritet“, rekao je ministar vanjskih poslova Israel Katz tokom intervjua za lokalnu televiziju Channel 12. Upitan da li to uključuje odlaganje planirane operacije eliminacije Hamasovih bataljona u gradu Rafahu, Katz je odgovorio: „Da“.

Dalje je rekao: „Ako dođe do dogovora, obustavićemo operaciju.“ Iako je Katz član sigurnosnog kabineta premijera Benjamina Netanyahua, on nije član ratnog kabineta koji nadgleda ofanzivu na Gazu.

Izrael kaže da je Rafah dom četiri Hamasova borbena bataljona ojačana hiljadama boraca koji se povlače i da ih mora poraziti da bi ostvario pobjedu. Ali Rafah, koji se nalazi uz egipatsku granicu, prima više od milion Palestinaca koji su pobjegli od izraelske ofanzive u ostataku Gaze.

Ranije, Hamas je rekao da je primio zvanični odgovor Izraela na svoj prijedlog o prekidu vatre u pregovorima uz posredovanje Egipta i Katara i da će ga proučiti prije nego što odgovori. Dok je Hamas objavio novi video koji prikazuje dvojicu talaca kako mole za oslobađanje, hiljade Izraelaca okupilo se u Tel Avivu, zahtijevajući od vlade da učini više da ih oslobodi.

Oko 1.200 ljudi ubijeno je 7. oktobra u napadu Hamas. Izrael je u ofanzivi u Gazi ubio više od 34.000 Palestinaca. Više od 130 talaca se još uvijek nalazi u Gazi, uključujući žene i djecu.

#BenjaminNetanyahu #Egypt #Gaza #Hamas #Hostages #IsraelKatz #Palestinians #Qatar #Rafah #TelAviv #Svijet