Članak

TRI VEĆ NAPRAVLJENE

Francuska i Brazil zajednički proizvode podmornice

(Patria) - Predsjednik Emmanuel Macron i njegov kolega Luiz Inacio Lula da Silva u srijedu su proslavili porinuće treće brazilske podmornice francuskog dizajna, koja će pomoći da se osigura ogromna obala zemlje, nazvana „Plavi Amazon“, javio je AFP.

Njih dvojica istakli su važnost odbrambenog partnerstva njihovih zemalja u vrijeme velikih globalnih nemira, na ceremoniji u ultramodernoj pomorskoj bazi u Itaguaiju u blizini Rio de Janeira. Tu je Brazil izgradio Tonelero, treću od četiri planirane konvencionalne jurišne dizel podmornice, uz obuku, opremu i tehničku pomoć Francuske.

Odbrambene veze Francuske i Brazila „omogućit će dvije važne zemlje, svaka na jednom kontinentu, da se pripreme kako bismo se suočili s ovom nedaćom, bez brige o bilo kakvoj vrsti rata, jer smo branioci mira“, rekao je Lula. Uprkos razlikama, posebno o ratu u Ukrajini, Macron je rekao da „velike miroljubive sile Brazila i Francuske“ imaju „istu viziju svijeta“.

Macron je na turneji po Brazilu, velikom ekonomskom savezniku, koja je započela u utorak lansiranjem plana za prikupljanje preko milijardu dolara zelenih investicija za zaštitu brazilskog i gvajanskog Amazona. Posjeta, prva francuskog predsjednika ekonomskom gigantu Latinske Amerike u više od deset godina, također je potez da se resetuju veze koje su se značajno pogoršale za vrijeme bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara.

Sa svojih 8.500 kilometara obale, Brazil nastoji osigurati sigurnost onoga što naziva „plavim Amazonom“, svoje ogromne ekskluzivne ekonomske zone kroz koju prolazi više od 95 posto vanjske trgovine i gdje crpi 95 posto svoje nafte.

Izgradnja podmornica zacrtana je u sporazumu iz 2008. između Lule i bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je uključivao i kupovinu 50 helikoptera Caracal. Četvrta podmornica, Angostura, biće porinuta 2025. godine.

Brazil također planira izgraditi svoju prvu podmornicu na nuklearni pogon, Alvaro Alberto, projekat koji je pretrpio značajna kašnjenja, uglavnom zbog budžetskih ograničenja. Francuski proizvođač pomorske odbrane Naval Group podržava projektiranje i izgradnju podmornice, osim nuklearnog kotla koji projektiraju Brazilci.

Brazilija međutim pokušava uvjeriti Pariz da poveća transfer tehnologije kako bi mu pomogao da integriše reaktor u podmornicu i proda mu opremu povezanu s nuklearnim pogonom. Francuska je bila suzdržana od transfera takve tehnologije zbog izazova nuklearnog proliferacije.

„Ako Brazil želi da ima pristup znanju o nuklearnoj tehnologiji, to nije da vodi rat. Želimo da ovo saznanje uvjeri sve zemlje koje žele mir da će Brazil biti na njihovoj strani“, rekao je Lula.

Macron je rekao Brazilu „Francuska će biti na vašoj strani“ tokom razvoja podmornica na nuklearni pogon, ne najavljujući konkretnu pomoć.

„Želim da otvorimo poglavlje za nove podmornice... da gledamo nuklearni pogon u lice, a da savršeno poštujemo sve obaveze o neširenju“, rekao je.

Lula će danas dočekati Macrona u predsjedničkoj palati Planalto u glavnom gradu Braziliji.

#Svijet #Brazil #Francuska #podmornica