Članak

TEŠKA SLIKA BUDUĆNOSTI

Šef kompanije Saudi Aramco nazvao strategiju energetske tranzicije neuspjehom

(Patria) - Ukazujući na još uvijek mali udio obnovljive energije u globalnoj opskrbi, čelnik Saudi Aramca opisao je trenutnu strategiju energetske tranzicije kao pogrešan neuspjeh, javio je AFP.

„U stvarnom svijetu, trenutna strategija tranzicije vidljivo propada na većini frontova“, rekao je izvršni direktor Saudi Aramco Amin Nasser na konferenciji CERAWeek u Houstonu.

Fosilna goriva činila su 82 posto svjetske potrošnje prošle godine, prema izvještaju konsultantske kuće KPMG na koji se poziva Nasser, koji je napomenuo da je Međunarodna agencija za energiju rekla da bi potražnja za naftom mogla ove godine dostići rekord.

„Ovo teško da je slika budućnosti koju su neki slikali“, rekao je. „Sve ovo jača stav da je malo vjerovatno da će vrhunac nafte i gasa doći još neko vrijeme, a kamoli 2030. godine“, dodaje, aludirajući na srednjoročni cilj koji se smatra potencijalnim datumom postupnog ukidanja nafte.

Nasseru se u skeptičnom govoru o skoroj energetskoj revoluciji pridružio izvršni direktor ExxonMobil-a Darren Woods, koji je rekao da „nismo na putu“ da postignemo neto nultu emisiju do 2050. godine.

„Jedan od izazova ovdje je da, iako društvo želi da vidi smanjenje emisija, niko ne želi da plati za to“, rekao je Woods.

Nasser je pozvao na politiku koja je više usklađena sa „stvarnim svijetom“. Dok alternativna energija može smanjiti emisije, „kada se svijet fokusira na smanjenje emisije ugljikovodika, postiže se mnogo bolje rezultate“, rekao je Nasser.

Prošlogodišnja konferencija COP28 uključivala je poziv za prelazak sa fosilnih goriva. Ali
Nasser je rekao da bi svijet trebao „napustiti fantaziju o postupnom ukidanju nafte i gasa i umjesto toga ulagati u njih na odgovarajući način odražavajući realne pretpostavke potražnje“.

#AlternativnaEnergija #Biznis #COP28 #EnergetskaTranzicija #Fantazija #FosilnaGoriva #MeđunarodnaAgencija #NafteIGasa #NetoNultaEmisija #RealnePretpostavke #SaudiAramca #SaudiArmaco #Ekonomija