Članak

OVAKO DALJE NE MOŽE

KRIZA POLITIČKOG MORALA Nihad Uk za nauk: Naša stranka, NiP i SDP spremaju bezdanu jamu za budućnost građana KS!

Izvještaji njihovih direktora u javnim ustanovama padali su. A onda su ti direktori, nakon svega, birani na partijske pozicije i bit će u pričuvi dok pažnja javnosti ne splasne, pa će opet biti direktori.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

U mjesecima prije “nove historije Bosne i Hercegovine”, koju nam plasira aktuelna vlast, svjedočili smo potpunoj apokalipsi i sunovratu političke i moralne odgovornosti u Kantonu Sarajevo. Iz dana u dan stizale su vijesti koje svjetlo reflektora okreću na kadrove Naše stranke, Naroda i pravde te SDP-a. Potpuno isti scenario sunovrata, zahvaljujući kojem je ova garnitura otjerala prethodnu vlast, ponavlja se, ali nam “reformatori” za naše bolje sutra ne žele ponuditi ni odgovore, a kamo li odgovornost.

Izvještaji njihovih direktora u javnim ustanovama padali su. A onda su ti direktori, nakon svega, birani na partijske pozicije i bit će u pričuvi dok pažnja javnosti ne splasne, pa će opet biti direktori.

Naravno, govorim o Abelu Baltiću, kadru SDP-a, koji je s pozicije direktora JU Dom zdravlja KS otišao nakon niza teških inkriminirajućih optužbi i pada izvještaja o radu. A netom nakon odlaska, pod sumnjivim okolnostima, taj Baltić je imenovan za predsjednika SDP-a u Općini Novi Grad. Kao kadar predsjednika KO SDP Sarajevo Adnana Štete i onih čiji je Šteta kadar. Dakle, to što je neko radio loše uz optužbe za moguće kršenje zakona bila je preporuka da Baltić postane šef lokalnog SDP-a u najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini.

Politička scena Kantona Sarajevo potresena je, a uprkos odanosti “nezavisnih” medija na američkom kapitalu, javnost je ipak saznala za niz skandala i problema u kantonalnoj vlasti. Naša stranka, Narod i pravda te SDP suočavaju se s ozbiljnim optužbama za zataškavanje i neodgovornost. No, pored tih optužbi, te tri stranke i njihovi kadrovi djeluju kao da su nedodirljivi i od biračkog tijela i od pravosudnog sistema.

Kadar Naše stranke Boris Trapara meta je radnji Tužilaštva Kantona Sarajevo poduzetih radi donošenja konačne tužilačke odluke. Za Traparu, direktora Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Tužilaštvu KS dostavljena je dokumentacija koja se odnosi na sporno uvjerenje o radnom iskustvu koje je Trapara priložio kada se prijavio za poziciju direktora Zavoda. Konkursom je traženo pet godina radnog iskustva.

Kantonalni premijer Nihad Uk sakrio se od javnosti, bez ikakve potrebe da pokaže odgovornost i objasni javnosti ovaj slučaj, kao i slučaj koji je uslijedio.

A uslijedila je informacija da je Adis Mešić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, falsifikovao potvrdu o radnom odnosu, koju mu je trajno oduzeo Općinski sud u Sarajevu. Slučaj imenovanja Mešića također je bio predmet rada Tužilaštva KS. Sjećate li se koliko su kadrovi Trojke plovili kroz javnost pričama o razotkrivanju kriminala, nepotizma i drugih anomalija prethodnih vlasti? Najavljivali su da dolaze po te loše prethodnike, a onda su došli i postali loši.

A s njima je došla i lošija sigurnosna situacija. Pucnjave, obračuni bandi i kriminalaca, ubistva, haos u saobraćaju… Ne, nije ovo vrijeme vladavine SDA u kojem su Trojkaši “s narodom izlazili na ulice” da zaštite građane od ubica koje štiti sistem. Sada vlada Trojka, a sigurnosna situacija je u haosu.

To je za Vladu KS nebitan problem, jer osim Katice koji je direktno nadležan, niko drugi nije izašao i preuzeo odgovornost. Pitanja o sigurnosnoj situaciji za predsjednika Skupštine KS Elvedina Okerića su bila populistička. A da je on najveći populista skriven iza pozicije predsjedavajućeg Skupštine pokazuje činjenica da je zakazao tematsku sjednicu o sigurnosnoj situaciji tek kad su pravdaši Elmedina Konakovića počeli govoriti ono što svi u Kantonu Sarajevo znamo - sigurnosna situacija je opasna, s tendencijom da postane veoma opasna.

Radnici Vodovoda koji popravljaju vodovodnu mrežu nemaju ugovore na neodređeno, prosvjetari kontinuirano pišu i spremaju proteste, mladi su prevareni naočigled svih… Previše se toga nakupilo, a Trojka umjesto transparentnosti i brze reakcije se povukla u tišinu svojih političkih nastambi i gurnula glavu u pijesak dok čeka da slava izmišljenog napretka na EU putu prekrije katastrofalno stanje u KS.

Dodamo li na to i enormnu zaduženost, ali i netransparentnost imanentnu Lukašenku, kojeg je Dodik molio da Sarajevu završi vozila javnog prijevoza, vlast u KS više liči na onu koju gledamo u Bjelorusiji, a nikako slična prostoru glavnog grada države koja hoće u EU. Građani imaju pravo znati istinu i s pravom očekuju odgovornost.

A za šefove te Trojke pitanje i svojevrsni rebus: “Kako možemo napredovati prema EU ako ne rješavamo unutarnje probleme? Skrivanje iza magle europskih integracija neće vas osloboditi odgovornosti.”

Građani Kantona Sarajevo zaslužuju bolju i odgovorniju vlast. Vrijeme je da Uk i njegova Vlada pokažu da je ostalo barem trun političke odgovornosti i da odu prije nego unište sistem koji su trebali popraviti! Put kojim su krenuli nije daleko do puta koji vodi iza rešetaka, a činjenica da iz Tužilaštva KS sve češće dobijamo odgovore kako se rade predmeti o odlukama Vlade i Skupštine KS možda to najbolje i potvrđuje!

#AdisMešić #ApokalipsiISunovratu #BiH #BorisTrapara #ElvedinOkerić #FalsifikovanaIsprava #izdvojeno #KantonSarjevo #Narodipravda #Našastranka #NihadUk #RasimBelko #ReformatoriZaNas #SDP #sigurnosnasituacija #SkupštinaKS #VladaKS