Članak

NISU DUŽNI DOSTAVITI PODATKE

Zakon o sukobu interesa Vijeća ministara je smicalica za EU, akrobacija Trojke, HDZ-a i SNSD-a i bezakonje građanima BiH!

Kako je vidljivo usporedbom tekstova od Nacrta zakona do Prijedloga koji je usvojilo Vijeće ministara znatne izmjene su napravljene u članu 17. koji reguliše provjeru podataka iz izvještaja koji dostavljaju nosioci javnih funkcija.

(Patria) - Prijedlog Zakona o spriječavanju sukoba interesa kojeg je utvrdilo Vijeće ministara BiH dostavljen je zastupnicima i delegatima u PS BiH, koji bi sutra trebali zasjedati i izjasniti se o prijedlogu.

Kako je vidljivo usporedbom tekstova od Nacrta zakona do Prijedloga koji je usvojilo Vijeće ministara znatne izmjene su napravljene u članu 17. koji reguliše provjeru podataka iz izvještaja koji dostavljaju nosioci javnih funkcija.

Tako je u Nacrtu Zakona član 17. imao šest stavki, dok u Prijedlogu ima samo četiri.

Prijedlogom koji je usvojen je propisano da finansijske i druge institucije 'sarađuju' sa Komisijom, a što ih ne obavezuje da to moraju i činiti.

Prijedlog koji je usvojilo Vijeće ministara BiH


No, u Nacrtu je eksplicitno bilo navedeno da su institucije, tijela i pravne osobe dužne da dostave tražene podatke o imovini i prihodima nosioca javne funkcije, odnosno dostave traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom i pravilnikom u roku i na način koji odredi Komisija.

Nacrt koji je predviđao šira ovlaštenja Komisije

Komisija će tako samo vršiti provjeru tačnosti podataka iz Izvještaja nosilaca javnih funkcija, dok je u Nacrtu bilo predviđeno da se vrši provjera usporedbom datih podataka s podacima o imovini i prihodima nosioca javne funkcije koje Komisija pribavi od institucija, tijela i pravnih osoba što uključuje bankarske i druge finansijske organizacije koje raspolažu tim podacima na svim razinama vlasti u BiH.

Prijedlog je dosta oskudniji te se ove institucije i ne spominju, kao ni niži nivoi vlasti.

Također, sporna je i odredba koja je bila u Nacrtu, a nema je u Prijedlogu da je nosilac javne funkcije dužan da se očituje u pisanoj formi ukoliko ne postoji saglasnost između podataka navedenih u izvještaju i stvarnog stanja kojeg je utvrdila Komisija!

Također je eliminisan i član kojim se protiv nosioca javne funkcije pokreće postupak zbog kršenja odredbi Zakona ukoliko ne dostavi pisano izjašnjenje i dokaze potrebe za usporedbu podataka navedenih u izvještaju u roku od 30 dana.

Ovo će faktički značiti da će Komisija zavisiti od dobre volje nosilaca javnih funkcija, ali i organa koje mogu sarađivati s Komisijom, ali nisu dužni.

Treba istaći i da je u Prijedlogu zakona o spriječavanju sukoba interesa kojeg je uputila SDA, navedeno da su institucije i organi dužni sarađivati sa Komisijom, ali ovakav zakon sigurno neće biti razmatran, iako je sjednica zakazana za 11. mart.

Komisija koja će biti formirana i koja će utvrđivati postojanje sukoba interesa imat će sedam članova iz reda konstitutivnih naroda koji će biti jednako zastupljeni i jednog člana iz reda ostalih, sukladno Ustavu BiH.

Cijeli Prijedlog zakona možete pročitati ovdje.

#Komisija #sukobinteresa #BiH #izdvojeno

Following the tragic loss of my husband, a U.S. citizen, to a heart attack caused by a scammer, I was able to recover my Bitcoin through the help of Brunoe Quick Hack.
Seeking assistance from brunoequickhack AT DOT Gmail Com in the cyber domain proved fruitful as we successfully recovered the funds for myself and my children. The sorrow of my husband's untimely demise due to scammers remains a poignant memory. I stand firm against scammers and urge everyone to rally together in seeking retribution. Join our cause by reaching out on WhatsApp at +1 (705) 7842-635.