Članak

OTKAZAO PUT U BRISEL

Američki ministar odbrane Lloyd Austin opet završio u bolnici

Austin (70) se nalazi na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici u Washingtonu.

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin otkazao je put u sjedište NATO-a nakon što je treći put u tri mjeseca završio u bolnici.

Austin (70) se nalazi na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici u Washingtonu.

Pentagon je saopćio da se radi o hitnom problemu s mjehurom. Dužnosti trenutno obnaša njegov zamjenik, javlja BBC.

Austin svoju dijagnozu raka prostate koju je dobio u decembru nije otkrio javno, kao ni ključnim osobama u američkom komandnom lancu, a isto je bilo i s njegovim povratkom u bolnicu u januaru.

U srijedu je trebao predvoditi sastanak Ukrajinske odbrambene kontaktne grupe (UCDG) u Briselu, a bilo bi to prvo njegovo putovanje u inostranstvo nakon prvog prijema u bolnicu.

U četvrtak je trebao prisustvovati i sastanku ministara odbrane NATO-a kojim predsjedava šef saveza Jens Stoltenberg.

Posljednjem sastanku UCDG-a prisustvovao je iz svog doma 23. januara.

Pentagon je u nedjelju poslijepodne objavio saopćenje u kojem se kaže da je Austin prevezen u Nacionalni vojni medicinski centar Walter Reed u Marylandu na liječenje, te da su o tome obaviješteni viši dužnosnici odbrane, kao i Bijela kuća.

Kasnije tog poslijepodneva, Pentagon je objavio drugo saopćenje u kojem se navodi da je Austin prenio funkcije i dužnosti ureda na zamjenicu Kathleen Hicks.

Bolnica je kasnije tokom nedjelje saopštila da je primljen na intenzivnu njegu.

Još se ne zna koliko će dugo biti u bolnici, niti kada bi ponovo mogao preuzeti svoje dužnosti. No, ljekari su rekli da se nije očekivalo da će problem s mjehurom promijeniti situaciju njegovog "očekivanog potpunog oporavka" od raka.

Podsjetimo, krajem prošle godine Austin je podvrgnut operaciji u sklopu liječenja raka prostate. U bolnicu je bio primljen na Novu godinu s jakim bolovima u nozi, kuku i trbuhu zbog komplikacija povezanih sa zahvatom.

Otkrivena je infekcija mokraćnog sistema te je tada ostao u bolnici više od dvije sedmice.

Visoki dužnosnici odbrane i Bidenova administracija nisu znali da je Austin ozbiljno bolestan sve do tri dana nakon što je u januaru opet primljen u bolnicu, javlja BBC.

Ministar odbrane je odmah ispod predsjednika u komandnom lancu američke vojske i smatra se jednim od najvažnijih članova kabineta.

Na konferenciji za novinare ranije ovog mjeseca Austin je rekao da mu je jako žao što ih nije ranije obavijestio, a rekao je i da se lično izvinio predsjedniku Bidenu.

#Svijet #ministarodbraneSAD #bolnica