Članak

VATIKAN

Papa Franjo se prvi put sastao s novim argentinskim predsjednikom

Papa Franjo predvodio je ceremoniju proglašenja svetom blažene Mame Antule u bazilici sv. Petra, hvaleći njenu svetost, vjeru i ustrajnost.

(Patria) - Papa Franjo danas je kanonizirao prvu sveticu iz svoje rodne Argentine Mariju Antoniju de Paz y Figureou, poznatiju kao Mama Antula, a događaju je prisustvovao i argentinski predsjednik Javier Milei, nekada vrlo oštar kritičar pape.

Papa Franjo predvodio je ceremoniju proglašenja svetom blažene Mame Antule u bazilici sv. Petra, hvaleći njenu svetost, vjeru i ustrajnost.

Maria Antonia de Paz y Figureoa je posvećena laikinja iz 18. stoljeća koja se odrekla porodičnog bogatstva te se posvetila karitativnom radu i jezuitskim duhovnim vježbama, u vrijeme kada su jezuiti bili prognani iz Argentine. Otac joj je bio bogati veleposjednik i robovlasnik.

Papa Franjo, i sam jezuit, opisao ju je kao "dar argentinskom narodu i cijeloj Crkvi".

Poznata kao Mama Antula, ta redovnica rođena u Argentini osnovala je Kuću za duhovne vježbe u Buenos Airesu. Rođena je 1730. u Silipici, Santiago del Estero, a umrla je 7. marta 1799. u argentinskoj prijestonici.

Papa Franjo je za datum njene kanonizacije odabrao 11. februar 2024., spomen Gospe Lurdske.

Svečanost kanonizacije Mame Antule dolazi u trenutku kada se Argentina suočava s najgorom ekonomskom krizom unazad nekoliko decenija, s inflacijom koja je dosegla 200 posto, te odlukom parlamenta da odbaci veliki reformski paket novoizabranog predsjednika libertarijanca Javiera Mileija.

Prije utrka za predsjednika Milei je bio vrlo oštar kritičar argentinskog pape, nazivajući ga "imbecilom" koji propovijeda komuniza.

Papa je, međutim, rekao da nije davao previše pažnje njegovim uvredama te da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji.

Milei je sjedio na svečanosti u prvom redu i na kraju kanonizacije se rukovao i zagrlio s papom Franjom te su izmijenili nekoliko riječi.

Predsjednik Milei će se sastati s Papom na privatnoj audijenciji u ponedjeljak.

#JavierMilei #Argentina #Vatikan #PapaFranjo #Svijet