Članak

RAVNOTEŽA U SISTEMU

Britanci će od 2050. u penziju tek od 71. godine života

Dob penzionisanja u Velikoj Britaniji morat će biti povišena na 71 godinu do 2050. kako bi se očuvala ravnoteža u penzionom sistemu, saopštio je jučer britanski ogranak Međunarodnog centra za dugovječnost (ILCUK).

(Patria) - Dob penzionisanja u Velikoj Britaniji morat će biti povišena na 71 godinu do 2050. kako bi se očuvala ravnoteža u penzionom sistemu, saopštio je jučer britanski ogranak Međunarodnog centra za dugovječnost (ILCUK).

Većina država koje dobro stoje na indeksu zdravog starenja tog istraživačkog centra, poput Ujedinjenog Kraljevstva, imaju stanovništvo koje brzo stari, što znači da se umanjuje udio radno sposobnih u društvu.

U otočnoj zemlji će se dob penzionisanja trebati povisiti na 70 ili 71, u odnosu na 66 koliko iznosi danas, kako bi se zadržao sadašnji odnos broja zaposlenih i penzionisanih, zaključuje ILCUK u svom istraživanju, prenosi Hina.

Ujedinjeno Kraljevstvo isplaćuje državnu penziju koja trenutno prosječno iznosi 238 eura sedmično, a većina britanskih penzionera prima i privatnu penziju.

Dob penzionisanja Britanaca trenutno iznosi 66 godina, no određeno je povećanje na 67 godina između 2026. i 2028. godine, a od 2044. na 68.

U Francuskoj je dob penzionisanja prošle godine povišena sa 62 na 64 godine.

Iako je produženje radnog vijeka jedno rješenje, istraživanja pokazuju da je sa sedamdeset godina samo 50 posto ljudi radno sposobno, stoji u izvještaju.

ILCUK stoga poziva vladu da se koncentriše na sprječavanje zdravstvenih problema, ne samo kod treće dobi, nego i kod radno sposobnih.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je tokom pandemije koronavirusa značajno narastao broj radno nesposobnih radi hroničnih bolesti.

Ako se Britanci ranije suoče sa zdravstvenim problemima, problem će postati još veći jer će se stvoriti dodatni pritisak na tržište rada, zdravstveni i socijalni sistem.

Smanjenje radno aktivne populacije stvara i velike nedostatke radne snage koji se moraju nadoknađivati imigracijom, što nije dugoročno rješenje te je štetno za zemlju koja je odredište, ali i za državu porijekla, tvrde istraživači britanskog centra.

#Britanci #Penzije #VelikaBritanija #Svijet