Članak

SASTANAK 12. FEBRUARA

Erdogan će s Putinom pokrenuti razgovore o izvozu žita iz ukrajinskih luka

Postoje napori da se pronađu "novi načini" za transport ukrajinskog žita na svjetska tržišta, kao i da se ta mogućnost konkretizuje - kazao je Fidan.

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarat će o novom mehanizmu izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom njegove predstojeće posjete Turskoj, otkrio je jučer ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Susret Erdogana i Putina očekuje se 12. februara, ranije je najavio jedan turski dužnosnik. Bit će to ujedno i prvo putovanje ruskog predsjednika u neku zemlju članicu NATO-a od invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

- Postoje napori da se pronađu "novi načini" za transport ukrajinskog žita na svjetska tržišta, kao i da se ta mogućnost konkretizuje - kazao je Fidan, dodajući da će Erdogan to pitanje pokrenuti na sastanku s Putinom.

Fidan je naveo da su neki brodovi već uspjeli prevesti ukrajinsko žito iz Crnog mora, čak i bez sporazuma te da Turska takvu situaciju želi novim mehanizmom razjasniti.

Ankara nastoji uvjeriti Rusiju da se ponovo priključi Crnomorskoj inicijativi za žito iz koje se povukla u julu 2023., godinu dana nakon što je pokrenuta uz posredovanje UN-a.

Kijev kaže da su u toku razgovori o oživljavanju sporazuma, dok Moskva ocjenjuje da nema izgleda za njegovo ponovno uspostavljanje.

#RecepTayyipErdogan #Turska #Svijet