Članak

DOŠLA IZ SAD

Šefica turske centralne banke podnijela ostavku, Erdogan imenovao novog guvernera

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je zamjenika guvernera Centralne banke Fatiha Karahana na čelo turske centralne banke, objavio je službeni list u subotu rano nakon što je bivša šefica centralne banke Hafize Gaye Erkan rekla u petak da podnosi ostavku nakon manje od godinu dana na poslu zbog medijskog skandala sa njenom porodicom, javio je AFP.

Ugledna bivša izvršna direktorica Wall Streeta rekla je na društvenim mrežama da je „zatražila od predsjednika da bude pomilovana od mojih dužnosti, koje sam obavljao s (čašću) od prvog dana.“

Ova 44-godišnjakinja našla se pod žestokim napadima na društvenim mrežama i u nekim opozicionim publikacijama jer je navodno dozvolila njenom ocu da neovlašteno donosi kadrovske odluke u banci.

Erkan je navodno također razljutila predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekavši za jedne velike novine prošlog mjeseca da je morala da se preseli kod svojih roditelja jer je inflacija učinila iznajmljivanje u Istanbulu nedostupnim.

Napadi na prvu ženu guvernera centralne banke Turske uznemirili su investitore i stvorili
nesigurnost u vezi Erdoganove dugoročne posvećenosti svom timu.

„Protiv mene je nedavno organizovana velika kampanja atentata na reputaciju“, rekla je Erkan.

Dodala je da se povlači „kako bi spriječila da moja porodica i moje nevino dijete, koje nema ni godinu i po, budu dodatno pogođeni ovim procesom“.

Erdogan je imenovao Erkan u junu.

#Centralnabanka #Turska #Svijet