Članak

RASTE ZABRINUTOST

UN upozorava na humanitarni kolaps u Pojasu Gaze zbog prekida finansiranja UNRWA-e

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku i Japan, obustavilo je finansiranje agencije UNRWA, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres vodio je ključne razgovore sa zemljama donatorima.

(Patria) - Ništa ne može „zamijeniti“ agenciju UN-a za palestinske izbjeglice, rekao je u utorak koordinator UN-a za pomoć u Gazi, javio je AFP.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku i Japan, obustavilo je finansiranje agencije UNRWA, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres vodio je ključne razgovore sa zemljama donatorima.

Šefovi agencija u UN-ovom forumu za humanitarnu koordinaciju najvišeg nivoa, uključujući šefove SZO-a, Ureda UN-a za prava, UNICEF-a i Svjetskog programa za hranu, upozorili su da uskraćivanjem sredstava UNRWA riskira „katastrofalni“ humanitarni kolaps u Gazi.

„Povlačenje sredstava iz UNRWA je opasno i rezultovalo bi kolapsom humanitarnog sistema u Gazi, sa dalekosežnim posljedicama po humanitarna prava i ljudska prava na okupiranoj Palestinskoj teritoriji i širom regije“, navodi se u saopšenju čelnika organizacija koje čine Međuagencijski stalni komitet UN-a.

Spor se intenzivirao u utorak nakon što je Izrael optužio UNRWA da je dozvolila Hamasu da koristi agencijsku infrastrukturu u Gazi za vojne aktivnosti. UNRWA je saopštila da je brzo reagovala na optužbe Izraela da je dvanaest članova njenog osoblja bilo uključeno u napade Hamasa, dodajući da će smanjenje finansiranja uticati na obične Palestince.

Agencija UN-a je dugo bila pod lupom Izraela, koji je optužuje da sistematski ide protiv interesa zemlje. Izrael je obećao da će zaustaviti rad agencije u Gazi nakon rata i ponovio to u utorak kada je portparol vlade Eylon Levy rekao da je UNRWA „u osnovi kompromitovana“.

Optužio je agenciju da „unajmljuje teroriste u masovnim razmjerima, puštajući svoju
infrastrukturu da se koristi za vojne aktivnosti Hamasa i oslanjajući se na Hamas za distribuciju pomoći u Pojasu Gaze“.

Koordinator pomoći UN-a za Gazu Sigrid Kaag rekao je ranije „ne postoji način da bilo koja organizacija može zamijeniti ogroman kapacitet, tkivo UNRWA - (njihove) sposobnosti i njihovo znanje o stanovništvu u Gazi.“

Washington, koji je najveći donator ove agencije izdvajajući 131 milion dolara UNRWA-i od oktobra, rekao je da „veoma podržava“ njen rad.

„Ne postoji drugi humanitarni igrač u Gazi koji može obezbijediti hranu, vodu i lijekove u obimu kao UNRWA“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

„Želimo da se taj rad nastavi, zbog čega je toliko važno da Ujedinjene nacije ozbiljno shvate ovo pitanje, da istraže, da postoji odgovornost za svakoga za koga se utvrdi da je počinio nepravde“, dodao je.

#Gaza #UN #UNRWA #Svijet