Članak

SAVEZ SAHRA WAGENKNECHT

Više penzija, manje oružja: Nova stranka za spas Njemačke od AfD-a

Plašimo se za demokratiju, bojimo se da će AfD uhvatiti ljutnju i neslaganje u zemlji - rekla je Wagenknecht.

(Patria) - Obećavajući da će spasiti Njemačku od krajnje desnice, nova ljevičarska stranka ponudila je populistički recept visokih penzija, niske potrošnje za odbranu i okončanja skupe klimatske politike u svom prvom izletu uoči regionalnih i evropskih izbora ove godine, javlja Reuters.

Savez Sahra Wagenknecht (BSW), nazvan po liderici, popularnoj bivšoj liderici Ljevice, održao je u subotu prvi nacionalni kongres, a delegati su napali cijeli politički spektar slijeva na desno.

S obzirom da je krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) dobila oko 20% podrške u nacionalnim istraživanjima javnog mnijenja, mnogi analitičari špekulišu da bi BSW, na 8% u anketama u jednoj istočnoj državi, mogao da smanji snagu AfD-a.

AfD ostaje iza opozicionih konzervativaca koji su na 31 posto, ali je i dalje daleko ispred sve tri stranke u koaliciji lijevog centra kancelara Olafa Scholza, koje su zajedno imale 32 posto glasova.

- Plašimo se za demokratiju, bojimo se da će AfD uhvatiti ljutnju i neslaganje u zemlji - rekla je Wagenknecht.

U nekim oblastima politike malo se razlikuje od AfD-a. I ona želi da prekine isporuke oružja Ukrajini, tvrdeći da produžavaju sukob.

U bivšem bioskopu u ulici Karl-Marx-Allee u istočnom Berlinu, ona i njene stranačke kolege su osudile koaliciju lijevog centra kancelara Olafa Scholza zbog toga što je više zaokupljena politikom identiteta nego materijalnim brigama ljudi.

Stranka ima jaku bazu u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, gdje njena poruka o visokoj socijalnoj potrošnji i osnovnom nivou finansijske sigurnosti dobrodošla kod mnogih.

Wagenknecht, rođena u istočnoj Njemačkoj od oca Iranca i majke Njemice, opisala je vladu i opoziciju kao agente bogatih.

- Možda Robert Habeck (ministar ekonomije i klimatskih promjena) misli da svi žive u modernim kućama ili dobro izolovanim potkrovljima, pa smatra da je odlična ideja natjerati svakoga da instalira toplotnu pumpu - rekla je Wagenknecht.

Prvi izborni test ove stranke doći će kasnije ove godine na tri državna izbora na istoku, gdje AfD ima čak 31% u istraživanjima javnog mnijenja, što ga čini gotovo nemogućim zaobići u bilo kakvim pregovorima o koaliciji.

Wagenknecht je odbacila saradnju s AfD-om.

#AfD #desnica #ljevica #Njemačka #Svijet