Članak

BROJNE KRITIKE

Rasprava o Budžetu za 2024: Vlada se hvali povećanjem od 500 miliona KM, to je novac građana i njima treba biti vraćen

(Patria) - Rasprava o Prijedlogu Budžeta FBiH za 2024. godinu počeo je nakon jednosatne pauze koju su tražili SDA i SBiH u trajanju od po pola sata kako bi se mogli konsultirati o eventualnim amandmanima na Budžet.
Zastupnici opozicije kritikovali su predlagača, Vladu FBiH jer je Prijedlog Budžeta dostavila u ponedjeljak navečer te je bilo nemoguće sve iščitati i pripremiti se za adekvatnu raspravu. Budžet je predložen u iznosu od 7,5 milijardi KM.

Šef Kluba SBiH Admir Čavalić kazao je da ako se Budžet povećao za 500 miliona KM, logično je da se povećaju određene stavke.

„I time se Vlada hvali. To je novac poreznih obveznika i nemate pravo da se time hvalite. Mi smo svi i građani FBiH ubacili taj novac. I zamolio bih da se do početka novembra dobijemo nacrt novog budžeta i da ga do kraja godine usvojimo. Nema tu nekih aplauza. To me podsjeća na ovu sliku koju sam vidio, gori pijaca Heco a direktor Civilne zaštite se slika i smije se, a iza sve gori. E na to podsjeća i ova priča sa budžetom“, kazao je Čavalić.

Istakao je da sredstva koja su povećana za Fond solidarnosti neće biti dovoljna, te je pozvao Vladu da obezbijedi nedostajuća sredstva.

Alma Kratina (DF) kazala je da je Budžet povećan, ali da nije razvojni.

"Unutar parlamentarne većine su se sredstva locirala gdje treba. Moja Zenica bit će kažnjena nemmao dodatnih sredstava za Kantonalnu bolnicu koja je vrlo značajna. Nema zadnje tranše za konsolidaciju zdravstvenih ustanova. Nema podrške za Bosansko narodno pozorište. Građani Zenice su ponovo kažnjeni kroz federalni budžet. Na jednom mjestu se stidljivo spominju dva porezna zakona i ta minimalna plata od 1000 KM. Ono što je nama Vlada učinila, ne samo dostavom budžeta na ovaj način, nego je omalovažila naš rad na tematskim sjednicama. Poljoprivrednici su i prošle i pretprošle godine tražili da se poveća. Ovo povećanje od 11 miliona KM nije dostatno za sve što im treba. Što se tiče mentalnog zdravlja, mi imamo povećan broj nasilja u društvu. Zašto nismo vidjeli kakvi su nam kapaciteti centara za mentalno zdravlje. 16 miliona KM za jednokratnu pomoć za jedno novorođeno dijete je, za mene, sadaka. Budžet nije dobar i mi smo ovo kao zastupnici poniženi", kazala je Kratina.

Mahir Mešalić, šef Kluba DF, govorio je o Prijedlogu Budžeta za 2024.

"Vi nama milione ovdje ubacujete, nismo imali vremena ni da pročitamo. Svi oni koji govore treba ovo, treba ono, ovo je šansa da se ispravi nepravda prema našim građanima", kazao je Mešalić.

#Budžet #Federacija #opozicija #BiH