Članak

SAOPŠTENJE

NES BiH: Dogovorena izdaja države neće proći!

Budući da su se na privatnom imanju Milorada Dodika lideri stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a dogovorili da Dragan Čović dostavi dokument koji sadrži sve ono o čemu su razgovarali, to je danas i učinjeno.

(Patria) - Budući da su se na privatnom imanju Milorada Dodika lideri stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a dogovorili da Dragan Čović dostavi dokument koji sadrži sve ono o čemu su razgovarali, to je danas i učinjeno.

Saopštio je to večeras Narodni evropski savez (NES) BiH, iz kojeg podsjećaju da je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru naglasio da su u dokumentu sadržani raniji prijedlozi o izmjenama Izbornog zakona BiH, kao i to da je razgovarano o statusu stranaca u Ustavnom sudu BiH.

Načelno je dogovoreno da dvojicu sudija bira Republika srpska, četiri člana FBiH, a trojicu Parlamentarna skupština BiH, pojasnio je Čović.

Prema ovim navodima Čovića, ističu iz NES-a, sada je jasno da je Dodiku udovoljeno da se "izbace" strane sudije iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. To je taj kompromis o kojem je pričala Trojka.

"Svi ovi 'kompromisi' Trojke, a nisu kompromisi nego čisto podaništvo i izdaja, su suprotni Ustavu Bosne i Hercegovine i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Oni bi, uz izbacivanje stranih sudija, u zakon uveli i etničku pripadnost sudija koji se biraju, a toga sada u Ustavu nema, i još ko zna šta su planirali oko načina odlučivanja. Čista protivustavna djelatnost i uvođenje blokada i u Ustavni sud.

Dragan Čović je danas saopštio i to da je Trojki i SNSD-u dostavio prijedlog izmjena Izbornog zakona kojim se reguliše i izbor 'hrvatskog' člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U Republici srpskoj se ne mijenja ništa, kao ni kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, kako kaže Čović. Njih će birati svi građani kao i do sada.

Samo bi člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda birali Hrvati. I to ni manje ni više nego, u krajnjem slučaju, u samo jednom kantonu sa hrvatskom većinom.

Zato je potrebno podsjetiti na odluku Ustavnog suda iz 2000. godine (III djelimična odluka u slučaju br. U5/98) u kojoj stoji da članove Predsjedništva BiH ne biraju pripadnici samo jednog naroda, već svi građani u njihovoj izbornoj jedinici.

'65. Ne smije se zaboraviti da Srbin - član Predsjedništva BiH, naprimjer, nije izabran samo glasovima glasača koji su u etničkom smislu Srbi, već glasovima svih građana Republike srpske bez određene etničke pripadnosti.

On, dakle, ne predstavlja Republiku srpsku kao entitet, niti srpski narod, već sve građane Republike srpske kao izborne jedinice. Isto važi i za Bošnjaka i Hrvata kao članove koji su izabrani iz Federacije', zaključuje Ustavni sud BiH.

Lideri Trojke su potpuno zanemarili presude Evropskog suda za ljudska prava. Njima je bitnija želja Čovića i Dodika koja uvodi novu diskriminaciju i urušavanje državnih institucija.

Nema rješavanja ovih pitanja bez cjelovitih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine. To neće proći i takva izdaja države, ako ne ranije, bit će u konačnici zaustavljena u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", saopštio je NES.

#DraganČović #MiloradDodik #NarodniEvropskiSavez #NES #trojka #UstavniSud #BiH