Članak

TRAŽIT ĆE OSTAVKU

Vlada KS vs. mladi: Protesti se nastavljaju, Uk tvrdi da nema novca za povećanje subvencija

Jedan od aplikanata koji je ostvario pravo na subvenciju, Adnan Lukač, koji će kredit vraćati 30 godina, kazao je kako je ovaj projekat bio osmišljen kao vrsta podrške mladima.

Mladi će tražiti ostavku Nihada Uka (Foto: Patria)

Nekoliko stotina mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja od 4.800 KM nastavit će s protestima ukoliko se Vlada KS ogluši na zahtjev da se iznađe dodatni novac i isplate barem približne subvencije onim obećanim od 10 do 12 hiljada KM. Protestna šetnja održana je u nedjelju od Sebilja do centra Aria.

Jedan od aplikanata koji je ostvario pravo na subvenciju, Adnan Lukač, koji će kredit vraćati 30 godina, kazao je kako je ovaj projekat bio osmišljen kao vrsta podrške mladima.

„Sa ovakvim umanjenjem i ignorisanjem naših zahtjeva i protesta, proizvelo je da 1.142 mladih umjesto da su podržani jedva čekaju da odu odavde. Taj iznos se ne može nazvati podrškom i subvencijom“, kazo je Lukač za Hayat.

Mladi su obavezni dostaviti notarsku izjavu da će pet godina živjeti u Sarajevu što je bio jedan od kriterija Javnog poziva.

Lukač je istakao kako im je Vlada KS dala rok do 24.01. da dostave izjavu.

„I mi dajemo rok Vladi KS da do 24.01. iznađu rješenje i da nam isplate subvencije u punom iznosu. U protivnom mi ćemo nastaviti proteste, tražiti ostavku Nihada Uka, odnosno cijele Vlade KS“, kazao je Lukač.


Mlade je u ovom slučaju podržao predsjednik NIP-a Elmedin Konaković čija stranka je dio vlasti u KS, te je Vladu KS pozvao da pronađe dodatna sredstva i isplati mladima subvencije koje su obećane i ne manje od ranijih godina.

No, premijer KS Nihad Uk (Naša stranka) kazao je da Vlada KS nema novca za tu namjenu i da subvencije neće biti povećane.

Do sada je oko 300 aplikanata predalo izjave resornom ministarstvu čime su pristali na isplatu 4.800 KM.

#mladi #NihadUk #subvencije #VladaKS #BiH