Članak

DESET TAČAKA

Borrell danas predstavlja plan za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell danas će na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu predstaviti plan u deset tačaka za mir između Izraelaca i Palestinaca.

(Patria) - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell danas će na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu predstaviti plan u deset tačaka za mir između Izraelaca i Palestinaca.

Borrell je u pismu članicama naveo da će njegova mapa puta "sa praktičnim prijedlozima razraditi dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba donijeti mir između dva naroda i stabilnost u regionu".

Navodi se da bi međunarodna mirovna konferencija trebalo da okonča rat između Hamasa i Izraela, kao i širi izraelsko-palestinski sukob, što bi stvorilo "početni okvir" za mir u roku od godinu.

Postojala bi i snažna sigurnosna garancija za obje države, a sporazum bi bio "uslovljen punim uzajamnim diplomatskim priznanjem i integracijom i Izraela i Palestinaca u regionu".

#Brisel #EU #Izrael #JosepBorell #Palestina #Sukob #Svijet