Članak

SARAJEVO

Mladi sutra opet na ulicama: Iznenađeni šutnjom SDP-a

Pitamo vas, da li ovaj Program SDP-u služi samo kao dokument s kojim izlazite u izborne kampanje, ili je to istinska smjernica po kojoj djelujete

(Patria) - Neformalna grupa mladih koji su prošli na konkursu za dobijanje subvencije za
rješavanje stambenog pitanja mladih najavili su novu mirnu protestnu šetnju za 21. januar.

Šetnja pod nazivom “Budite i vi dio hiperprivilegovane kaste” počinje u 12h kod
Sebilja.

"Iznenađeni smo dosadašnjom šutnjom SDP-a kao stranke koja čini vlast u KS, stranke koja u svom programu djelovanja poseban akcenat stavlja na mlade, a što se vidi u njihovom Programu rada. Baziramo se na ČLAN 3 – Bosanskohercegovačko društvo, pravedno, humano i solidarno , TAČKA 5 - Položaj i uloga mladih u bh. društvu.

Tu se između ostalog navodi:

"SDP BiH će se zalagati da kvalitetnim programima i projektima zadrži mlade ljude u Bosni i Hercegovini."

Gospodo iz SDP-a, ako kupovina stana u KS i pri tome obaveza po kriteriju iz Javnog poziva ostanka na adresi minimalno pet godina, nije jedan od načina ostanka u državi, onda mi mladi zaista ne znamo na koje druge načine ste mislili, a tiču se upravo nas i ove grupe.

Pitamo vas, da li ovaj Program SDP-u služi samo kao dokument s kojim izlazite u izborne kampanje, ili je to istinska smjernica po kojoj djelujete? Mi mladi još nismo vidjeli primjenu ovog programa na naš slučaj.

S toga pozivamo predstavnike SDP-a, prije svega predsjednika Nermina Nikšića da se mladima, ali i javnosti, kao što je to uradio predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, obrati i jasno kaže hoće li i šta će SDP poduzeti.

Pozivamo također i NIP, da sa riječi pređu na djela. Upoznati samo sa inicijativom zastupnika NIP-a Elvisa Vrete, te je podržavamo kao jedan od načina rješavanja ovog problema, pravne i društvene nesigurnosti u koji nas je Vlada KS uvela.

Još jednom pozivamo mlade KS, pozivamo predstavnike RVI, demobilisanih boraca, građane, prijatelje, Ombudsmene za ljudska prava, nevladine organizacije, predstavnike Ambasada u BiH, i na kraju i političare - da se jasno kaže i iznese stav, ko je za mlade u ovoj državi a ko nije! Predstavnicima u Skupštini i Vladi KS poručujemo da mi nismo djeca - kako nas je na sastanku oslovio mladi premijer Uk, koji, uzgred rečeno, je mlađi od dijela aplikanata sa ove liste. Možda se premijer Uk osjeća starijim, pa je zaboravio da ima 35 godina. U njegove osjećaje samog sebe nećemo ulaziti.

Poručujemo vam da smo jedinstveni, obrazovani, elokventni, odlučni, motivisani i hrabri u našoj borbi, ma koliko ona trajala, a zapamtite, Izbori su za nekoliko mjeseci.

Naš princip i naše dostojanstvo nećemo pogaziti ni po koju cijenu, a pogotovo nećemo dopustiti da to VI radite. Vidimo se u nedjelju u 12h. Budite i vi dio hiperprivilegovane kaste", navodi se.

#BiH #Mladi #ProtestnaŠetnja #SDP #šetnja #šutnja