Članak

BRISEL

Evropski zvaničnici traže istragu izbora u Srbiji

(Patria) - Više od 20 visokih evropskih političara, zastupljenih u parlamentarnim odborima za vanjske poslove, pozvalo je predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen da istraži navode o prevari na decembarskim izborima u Srbiji.

"Pozivamo EU da provede nezavisnu istragu svih prijavljenih izbornih nepravilnosti i tvrdnji o prijevari", napisali su političari u pismu koje je su objavili neki od potpisnika.

Ono je upućeno najvišem rukovodstvu bloka, uključujući Von der Leyen, predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Autoritarni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pooštrio je svoju vlast proglasivši pobjedu na decembarskim izborima, čime je izazvao bijes desetina hiljada ljudi koji su na ulicama Beograda danima protestirali smatrajući da su izbori pokradeni.

24 potpisnika pisma, uključujući Michaela Rotha, predsjednika Odbora za vanjske poslove njemačkog parlamenta, i njegovog francuskog kolegu Jean-Louis Bourlangesa, pozvali su EU da nezavisno istraži optužbe za prevaru i da da preporuke kako bi se osigurali slobodni i pošteni izbori u Srbiji.

Potpisnici uglavnom predsjedavaju odborima za vanjske ili evropske poslove u svojim nacionalnim parlamentima i dolaze iz cijele EU — uključujući Francusku, Italiju, Dansku i Luksemburg — kao i iz Ukrajine, Moldavije i Ujedinjenog Kraljevstva.

"U zavisnosti od nalaza istrage", kažu, u Srbiji bi mogli biti potrebni novi izbori.

"Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije", dodaju. Zahtjev za istragom dolazi kada Von der Leyen priprema planove za EU s više od 30 članica.

Blok trenutno ima 27 zemalja članica, ali je u decembru započeo pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom. Druge države, kao što su Srbija, Gruzija i neke zemlje zapadnog Balkana, nalaze se u različitim fazama procesa pridruživanja.

#Brisel #Istraga #izboriSrbija #region #Slovenija