Članak

SERVILNOST I NEZNANJE

Bečarević: Sarajevo-gas Istočno Sarajevo poslovao sa dobiti, a ucjenjuje novom tarifom za transport gasa

Dajte novca iz Federacije BiH, koliko treba, svima u Rs kako bi naredni 9. januar bio još skuplje i rastrošnije proslavljen.

(Patria) - Pristanak na ucjene Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo samo je kontinuitet svih pristanaka koje FBiH čini prema subjektima iz entiteta Rs, kaže bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo (KS) Almir Bečarević.

Kako navodi, polako, ali sigurno FBiH ide ka tome da u potpunosti preuzme kompletno izdržavanje manjeg bh. entiteta.

"Ekonomski jači entitet FBiH sada je osnova na bazi koje entitet Rs uopće posluje, ne samo preko raspodjele novca sa državnog nivoa, već sada u to kreću i privredni subjekti koji vide prostor da iz bazena FBiH izvlače novac i svoj razvoj baziraju na novcu građana i privrede FBiH.

Ta servilnost, a već sada se može reći i neznanje nadležnih iz FBiH postaju osnova da političari i privrednici iz Rs vide da malo većim pritiskom mogu iz FBiH izvlačiti novac i da dolazimo do apsurdne situacije da FBiH finansira Rs.

Ova tvorevina Rs nastala je na kostima hiljada ubijenih i sada odlukama nadležnih uspijevamo da mazohistički učestvujemo u spašavanju privrede entiteta Rs.

Kako logično objasniti onima koji pristanu na ucjene Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo i to, kažu, poslije 4 sata pregovora da im dajete još novca, a da niti ne pogledate bilanse tog istog koji vam traži još novca.

Naime, Sarajevo-gas Istočno Sarajevo je za prvih 6 mjeseci 2023. godine ostvario dobit u iznosu od 616.842 KM. Ta dobit je veća za gotovo 50% u odnosu na prvih 6 mjeseci 2022. godine, kada je iznosila 441.058 KM.

Ova dobit je nastala i na bazi povećanja transportne tarife koju Sarajevo-gas Istočno Sarajevo obračunava Energoinvestu i koja je povećana u 2023. godini sa 7,1 KM na 11,1 KM. Sada se pristalo na ucjenu i odobrena je nova tarifa od 14,1 KM i logično bi bilo pitanje bar zašto?

Zašto se pristaje na povećanje, kada već i sa tarifom za 2023. godinu Sarajevo-gas Istočno Sarajevo ostvaruje dobit u poslovanju?

Logičan odgovor sigurno nećemo dobiti, jer da bismo ga dobili nadležni bi trebali znati pogledati u bilans Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Trebali bi odgovorni za pristanak na ucjenu bar znati kako posluje neko privredno društvo, trebali bi bar znati kako se formira cijena gasa, trebali bi bar znati koliko ko ima transportne mreže, bar znati koliko ko ima dobiti i bar znati šta u konačnici znači pristanak na ucjenu.

Četiri sata pregovarati da bi se pristalo i na novu cijenu i na zahtjev za trogodišnjim ugovorom i za besmislenu saglasnost Vlade Rs ili regulatora je samo pokazatelj da bolje da ne ulazite u 'pregovore' već da odmah 'legnete' na zahtjeve, kako se ne bi stvarala panika kao za Novu godinu.

Dajte novca iz Federacije BiH, koliko treba, svima u Rs kako bi naredni 9. januar bio još skuplje i rastrošnije proslavljen", poručio je Bečarević.

#AlmirBečarević #bih #IstočnoSarajevo #politika #trojka