Članak

OJ, ŽIČARO ČIJA LI SI

SAD JE BAKIR K'O NEKADA SKAKA Najlakše je tuđom kartom gastarbajtere mlatit'!

Cijene karata za bh. državljane ostaju iste

Piše: A. Čorbo-Zećo

Nadzorni odbor, na prijedlog Uprave JP Sarajevo je donio odluku o novoj visini cijene karte Trebevićke žičare.

Cijena povratne karte je sada 30 KM, a jednosmjerne 20 KM. Ranije je povratna karta koštala 20 KM, a jednosmjerna 15 KM.

Cijene karata za bh. državljane ostaju iste, povratna karta s uračunatim popustom 6 KM, a jednosmjerne karte s uračunatim popustom 4 KM.

Ne čelu JP Sarajevo je Bakir Hadžiomerović, nekadašnji novinar koji je posvetio veliku pažnju bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, koji je 2018. godine pisao kolumne i kolumne, a upravo u vezi cijena karata.

„Ipak, uoči zvaničnog otvaranja žičare gradske glavešine uspjele su napraviti zbrku oko cijena karata. Po običaju, izabrali su najgoru od svih raspoloživih opcija. Tako je gradonačelnik Skaka slavodobitno najavio da će turisti plaćati skuplje karte od, kako je rekao, 'građana'. Osim što je neodrživo diskriminatorski i samim tim sudski utuživ, Skakin prijedlog teško će preživjeti i najprostije testove“, pisao je nekad novinar Hadžiomerović, a danas direktor koji je dodatno povisio cijene karata za strane državljane.

I jedno je biti novinar, a očito drugo obavljati funkciju direktora javnog preduzeća, tada vam novinarski instinkt jednostavno ispari.

Šta je Hadžiomerović ranije poručivao Skaki

Ali, javnost pamti, pa sada i pita direktora Hadžiomerovića zašto nije ukinuo diskriminatorsku praksu, i boji li se tužbi, jer ako je odluka da cijena karata za strane državljane bude 20 KM utuživa, onda analogijom se lako zaključuje da je cijena od 30 KM još 'utuživija'.

Začuđeni smo da Hadžiomerović nije ispravio diskriminaciju, a imenovan je na funkciju u novembru 2021. godine. Ali, eto nije!?



I stoga nema potrebe za prevelikim komentarima, osim zatražiti od Hadžiomerovića da odgovori na pitanja koja je nekada uputio Skaki.

"Koliko će Skakinu kartu platiti putnik namjernik što je čitav rat proveo u Sarajevu, a sad, eto, živi vani i posjeduje 'tuđinski' pasoš?

Može li, onda, gradonačelnik odgovoriti na pitanje ima li turista u žičari ako su tamo posjedali bh. državljani na privremenom radu u inostranstvu, s pripadajućim gastarbajterskim statusom? Šta ćemo, na koncu, s građanima Istočnog Sarajeva? Jesu li oni za Skaku tek 'istočnjaci' ili sugrađani s kojim dijeli isti Trebević...?"

Skaka nije odgovorio, a čini se neće ni Hadžiomerović!

Najlakše je tuđom kartom gastarbajtere mlatit' i skupljati političke poene.

#AbdulahSkaka #AminaČorboZećo #BakirHadžiomerović #cijenekarata #Žičara #izdvojeno #BiH