Članak

PROAMERIČKI

Javier Milei novi predsjednik Argentine

(Patria) - Argentina je u nedjelju izabrala libertarijanskog autsajdera Javiera Mileija za svog novog predsjednika, javio je Reuters.


I dok zvanični rezultati nisu objavljeni njegov rival, peronistički ministar ekonomije Sergio Massa, već je priznao poraz. Njegovu kandidaturu omela je najgora ekonomska kriza u zemlji u posljednje dvije decenije dok je on bio na čelu.


Kasnije, zvanični rezultati su pokazali da je Milei osvojio 56, a Massa 44 posto glasova.


Milei obećava ekonomsku šok terapiju. Njegovi planovi uključuju zatvaranje centralne banke, odbacivanje valute pezosa i smanjenje potrošnje, potencijalno bolne reforme koje su imale odjek kod glasača ljutih zbog ekonomske slabosti, ali su izazvale strah od štednje kod drugih.


Milei će morati se nositi s praznim blagajnama vlade i centralne banke, programom duga od 44 milijarde dolara kod Međunarodnog monetarnog fonda, inflacijom koja se približava 150%.


Novi predsjednik je bio posebno popularan među mladima, koji su odrasli gledajući kako njihova zemlja ide iz jedne krize u drugu. Njegova pobjeda potresa argentinski politički pejzaž i ekonomsku mapu puta i mogla bi uticati na trgovinu žitaricama, litijumom i ugljovodonicima.


Milei je kritikovao Kinu i Brazil, rekavši da se neće baviti „komunistima“ i zalaže se za jače veze sa Sjedinjenim Američkim Državama.


Šokantni uspon 53-godišnjeg ekonomiste i bivšeg TV eksperta bila je priča o izborima, razbijajući hegemoniju dvije glavne političke snage s lijeve i desne strane, peronista i glavnog konzervativnog bloka Zajedno za promjene.


Milei je protiv pobačaja, zalaže se za labavije zakone o oružju i nazvao je argentinskog papu Franju socijalističkim „kučkinim sinom“. Nosio je motornu testeru kao simbol svojih planiranih rezova, ali ju je odložio posljednjih sedmica kako bi poboljšao svoj umjereni imidž.


Nakon oktobarskog izbora u prvom krugu, Milei je sklopio neugodan savez sa konzervativcima, što je povećalo njegovu podršku. Ali on se suočava sa veoma fragmentiranim Kongresom, bez jednog bloka koji ima većinu, što znači da će morati da dobije podršku drugih frakcija da progura zakon. Milejeva koalicija također nema regionalnog guvernera ili gradonačelnika.


To bi moglo ublažiti neke od njegovih radikalnijih prijedloga. Glasači koji su dugo trpjeli vjerovatno će imati malo strpljenja, a prijetnja socijalnih nemira nikada nije daleko u Argentini.

#Argentina #JavierMilei #Svijet