Članak

PREDSJEDNIK TURSKE

Erdogan: Izraelu se mora suditi zbog počinjenih zločina

Erdogan: Najbitnije postići primirje (Foto: AA)

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je trenutno najvažnije da u Pojasu Gaze bude uspostavljeno hitno primirje.

Erdogan je razgovarao s novinarima u avionu po povratku iz zvanične posjete Njemačkoj.

Turski predsjednik je istakao da je s njemačkim zvaničnicima razgovarao i o brutalnim izraelskim napadima na Pojas Gaze.

"Mi smo im jasno rekli da je Izrael teroristička država", kazao je Erdogan, dodajući da je izraelska vojska protjerala narod Gaze sa sjevera na jug.

"Bombarduju ih sa svih strana, iz zraka, s mora i s kopna. Mentalitet uništavanja i eliminacije Palestinaca na tom području, koji je počeo s Theodorom Herzlom traje i danas", rekao je on.

Erdogan je naglasio da je trenutno najbitnije da se postigne primirje, što je prije moguće.

"Naš prioritet je nakon prekida vatre uspostavljanje trajnog mira. Ako se postigne prekid vatre, učinit ćemo sve što je potrebno da Izrael plati odštetu za razaranje koje je izazvao. Uložit ćemo također sve napore da obnovimo infrastrukturu u Gazi, da obnovimo uništene škole, bolnice", kazao je turski predsjednik.

Poručio je da će Turska svakako nastaviti slati pomoć i "održavati Gazu u životu".

"Uradićemo to uprkos svim preprekama. Cijeli svijet, posebno islamske države, trebaju se mobilizirati kako bi pružili pomoć", dodao je.

Naglasio je također da Izrael pokušava lažima opravdati okupaciju i agresiju.

"Sada izmišljotinama pokušavaju pronaći izgovore za ratne zločine koje su počinili u Gazi", rekao je Erdogan te poručio da se Izraelu mora suditi zbog počinjenih zločina.

"Postoji mnogo dokaza da se izraelskoj administraciji sudi na Međunarodnom krivičnom sudu. Da je muslimanska država počinila ratne zločine koje je počinio Izrael, sudski proces bi bio odmah pokrenut. Daćemo sve od sebe da Izrael bude kažnjen zbog ovih zločina", kazao je.

Kako je rekao, Izrael je ove zločine počinio ne nesvjesno ili pogreškom, već planski i namjerno.

"Planirani su svi masakri, gdje i kako će se ubijati žene, muškarci i djeca. Izrael ulazi u bolnicu s tenkovima i topovima. Još uvijek traži tunel ispod bolnice. Ispostavilo se da je sve bila laž", rekao je Erdogan.

Podsjetio je na kraju da se održavaju brojni propalestinski protesti širom svijeta, čime se šalje snažna poruka javnosti.

"Izraelsko barbarstvo, nesrazmjerna upotreba sile i nepromišljenost sada su mete kritika u mnogim državama", kazao je turski predsjednik.

#BrutalniNapadi #HitnoPrimirje #IzraelTeroristickaDrzava #IzraeluSuditi #MentalitetUnistavanja #ObnovaInfrastrukture #PojasGaze #PrekidVatre #RecepTayyipErdogan #TurskiPredsjednik #Svijet