Članak

POBOLJŠANJE SIGURNOSTI SAVEZNIKA

SAD odobrile veliki sporazum o raketama dugog dometa za Japan

Japan kupuje 400 projektila Tomahawka

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su u petak odobrile zahtjev Japana da kupi 400 projektila Tomahawk, javio je AFP.

State Department je rekao da odobrava prodaju od 2,35 milijardi dolara koja uključuje dvije vrste projektila Tomahawk, koje imaju domet od 1.600 kilometara.

State Department je saopštio da je cilj prodaje bio „poboljšanje sigurnosti glavnog saveznika koji je snaga političke stabilnosti i ekonomskog napretka u Indo-pacifičkom regionu“.

Prodaja će „poboljšati sposobnost Japana da se suoči s trenutnim i budućim prijetnjama nabavkom..., konvencionalnog projektila zemlja-zemlja sa značajnim dometom... koji može neutralizirati rastuće prijetnje“, navodi se u saopštenju.

Premijer Fumio Kishida rekao je parlamentarnom odboru u februaru da njegova vlada traži 400 projektila Tomahawk kao dio velikog odbrambenog napora. Japan je uznemiren rastućim vojnim uticajem Kine, uključujući vježbe Pekinga oko Tajvana, kao i nuklearnim i raketnim testovima Sjeverne Koreje.

#Domet1600km #EkonomskiNapredak #Japan #JapanskaOdbrana #KineskiVojniUticaj #SigurnostSaveznika #SjedinjeneAmeričkeDržave #SjevernaKoreja #TomahawkProjektili #svijet