Članak

Vlada KS nemarna prema Studentskom centru, direktor pred ostavkom, studenti ispaštaju

Foto: studomat.ba

Piše: Amra Vrabac

JU Studentski centar Sarajevo mogao bi ostati bez direktora, a o tome je ove sedmice na sjednici Skupštine KS govorio premijer Nihad Uk.

Odgovarajući na pitanje zastupnika, Uk je u srijedu kazao kako ima nezvaničnu i nepotvrđenu informaciju da je direktor Dovadžija podnio ostavku.

No, direktor Studentskog centra Amar Dovadžija još uvijek nije podnio ostavku, ali bi definitivnu odluku o tome trebao donijeti naredne sedmice.
Prema informacijama Patrije Dovadžija je nezadovoljan odnosom osnivača, a to je Kanton Sarajevo, prema ovoj ustanovi. Prema osnivačkom aktu Vlada KS dužna je obezbijediti 43 posto sredstava što je 1.950.000 KM, a Vlada je uplatila 320.000 KM. U toku su razgovori sa Vladom o daljim finansijskim obavezama.

Od dolaska direktora Dovadžije u julu 2021. godine smanjen je broj uposlenih i sada iznosi 193. Dug je tada iznosio 13,5 miliona KM. Studentski centar ima 1.200 studenata koji su smješteni na Bjelavama i Nedžarićima.

Iako su studenti budućnost naše države, a svake godine se smanjuje njihov broj, vlast u Kantonu Sarajevo godinama nije ulagala u podizanje kvalitete života u studentskim domovima.

Zastarjela oprema, loše instalacije, te nagomilani dugovi dočekali su i direktora Dovadžiju. No, bez značajnijih finansijskih sredstava stanje se neće promijeniti.

U novembru 2022. godine zahvaljujući stranim donatorima koji su dali veći dio novca, obnovljena je zgrada u Nedžarićima. Radovi su obuhvatali toplinsku izolaciju fasade, zamjenu dotrajalih prozora i vrata, ugradnju energetski učinkovite rasvjete i poboljšanje sistema grijanja. Na takav projekat čekalo se 27 godina.

Studentski centar uspio je rekonstruisati dio paviljona na Bjelavama ali je ostalo još puno posla. Nije li sramota da studenti nemaju toplu vodu u domovima, a što ističu kao jedan od osnovnih problema u svojim istupima.

Vlada KS nije strateški djelovala prema pitanju studenata iako je opredijeljena za ostanak mladih u BiH. U studentskim domovima borave studenti iz drugih kantona, ali Vlada KS i Sarajevo trebali bi biti dobar domaćin. Jer upravo su brojni studenti izabrali Sarajevo za studij.

Umjesto da pronađe sufinansijera za obnovu domova Nedžarići i Bjelave što će ostati i svim budućim generacijama, Vlada KS bavi se nabavkom helikoptera za koji je planirala desetine miliona maraka.

Ove sedmice potvrđena je nova Vlada KS. Izabrana je i nova ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade Adna Mesihović. Jedan od prvih problema koje treba početi rješavati je život studenata u Studentskom centru. Ogorčenje studenata, ali i direktora Dovadžije u potpunosti je opravdano, a dalje je na potezu Vlada Kantona Sarajevo.

#AmarDovadžija #standard #studenti #BiH