Članak

SUD BiH

Buljubašić i ostali: Negirali krivicu za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču

Foto: BIRN

(Patria) - Ferid Buljubašić i još 12 optuženih izjasnili su se da nisu krivi za zločine počinjene 1992. i 1993. godine na području Foče, Višegrada i Čajniča.

Svi optuženi u ovom predmetu negirali su da su krivi za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti koji su počinjeni u decembru 1992. u selu Jošanica kod Foče, dok su Buljubašić i Ahmet Sejdić negirali krivicu i za zločine na području Višegrada i Čajniča.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva, Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo terete se za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici, gdje je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Osim za ovaj zločin, Tužilaštvo tereti Sejdića, kao nekadašnjeg komandanta brigade i člana štaba Teritorijalne odbrane, za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići, u općini Višegrad, počinjene u augustu 1992. godine.

Buljubašić se, kao komandant i nadređena osoba, dodatno tereti za zločine počinjene u februaru 1993. nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča.

S obzirom na to da su svi optuženi negirali krivicu, u narednom periodu će biti zakazan početak suđenja u ovom predmetu, piše Detektor.

#BiH #AhmetSejdić #FeridBuljubašić #Sud