Članak

NEDOSTAJE 800 POLICAJACA

Galić onesposobio GP lošim rukovođenjem, a onda je nagrađen pozicijom u SIPA-i

Piše: Amra Vrabac

Granična policija BiH do kraja ove godine imat će manjak od skoro 800 policajaca. A u naredne dvije godine brojni policajci ispunit će uslove za penzionisanje. Jedan dio kadrova dobrovoljno napušta policiju iz različitih razloga. Iako ova činjenica nije tajna, a o čemu sve glasnije govore i iz Sindikata Granične policije BiH, postavlja se pitanje šta je radio bivši direktor Zoran Galić i zašto nije tražio dodatna zapošljavanja u ovu državnu policijsku agenciju.

Da stvar bude gora, Galić je na čelu GP proveo dva puna mandata, a u februaru ove godine je imenovan za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Za vrijeme mandata Zorana Galića, u novembru 2020. godine raspisan je konkurs za prijem 150 kadeta. Taj konkurs je pratila jedna od najvećih korupcijskih afera u koju su bili umiješani pripadnici GP BiH, ali i kadeti koji su željeli postati policajci. Afera je otkrivena 2021. godine, a uslijedio je i sudski proces. Nažalost, zbog postupanja Tužilaštva BiH ovaj konkurs je nastavljen, a početkom oktobra ove godine 122 kadeta su upućena na školovanje u Mostar. Dakle, skoro tri godine GP BiH nije imala novih zapošljavanja što je značajno utjecalo na ukupan broj zaposlenih.

Zoran Galić je lično birao Komisiju za prijem kadeta, a tokom sudskog proces Rejhanu Rakoviću i drugima pojavio se kao svjedok tvrdeći da je Raković „njegov najbolji čovjek“. Kod Rakovića su u trenutku hapšenja pronađeni spiskovi kadeta koji trebaju proći i oko 100.000 KM. Uloga Zorana Galića nikada do kraja nije rasvijetljena. Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice Raković je osuđen na četiri godine zatvora.

Do danas se ne zna tačan broj kadeta koji su dali novac, a i one za koje se zna, Tužilaštvo BiH nije imalo interes dovesti istragu do kraja. Od Rakovića se oduzima i novac u iznosu od 58.000,00 KM i 25.900,00 EUR.

Galić je otišao u februaru, a naslijedio ga je Mirko Kuprešaković. Jasno je da je novom direktoru ostalo puno problema za riješiti, ali za osam mjeseci nije moguće sustići ono što se gomilalo osam godina. Kuprešaković je iskusni policijski službenik, a Granična policija BiH već je raspisala novi konkurs za prijem kadeta. Ponovo je traženo 125 kadeta. Ukoliko sve prođe po slovu zakona novi kadeti bi cijelu proceduru do upućivanja na obuku trebali završiti kada ranija grupa bude završavala svoju obuku.

Kadeti koji su početkom oktobra upućeni na obuku moći će zasnovati radni odnos najranije tek polovinom naredne godine. Do tada Granična policija suočavat će se sa manjkom policajaca koji su svakako premoreni zaštitom državne granice od novog migrantskog vala.

Interesantno je da niko nije tražio odgovornost Zorana Galića za kadrovsku pustoš u GP Bi. U Tužilaštvu BiH je šest otvorenih predmeta u kojima je prijavljen Zoran Galić. Mnogi kadrovi napustili su GP BiH jer nisu mogli napredovati samo zato jer nisu bliski Galiću i tadašnjim rukovodećim kadrovima.

Novi pregovarači kako sebe vole zvati stranke trojke (NIP, SDP, Naša strnka), iako znajući za probleme u GP BiH i afere koje su pratile Galića, nisu tražile od svojih koalicionih partnera da on ne bude izabran za zamjenika direktora SIPA-e.

Umjesto toga, ministri iz trojke su svojim glasanjem podržali abolirali Galića krivice za pustoš koju je ostavio u Graničnoj policiji BiH.

#GraničnaPolicija #HDZ #NašaStranka #NIP #SDP #ZoranGalić #BiH #izdvojeno