Članak

FOTOGRAFIJE BORISA TROGRANČIĆA

Prokoško jezero posuto snijegom pravi je odmor za oči

Budući da je već sredina novembra, pao je prvi snijeg ove jeseni na većini bosanskohercegovačkih planina.

(Patria) - Putujući fotograf Boris Trogrančić lijepo vrijeme iskoristio je za posjetu Prokoškom jezeru (1.636 metara nadmorske visine) i vrhu Stražici (1.806 metara nadmorske visine).

"Budući da je već sredina novembra, pao je prvi snijeg ove jeseni na većini bosanskohercegovačkih planina.

Kao planinar i fotograf, Prokoško jezero najviše volim posjetiti na kraju turističke sezone jer tada nema buke koju stvaraju quadovi, nema gužve i puno turista.

Ustvari, prilikom moje posjete jezeru gore nisam zatekao nikoga. Samo planina posuta prvim snježnim pokrivačem i hladni sjeverni vjetar koji pokazuje svoje pravo lice.

Moj obilazak vrha Stražica, s kojeg se vidi priličan dio planinskog lanca Vranice, kojem on i pripada, nagrađen je nevjerovatnim prizorima pri zalasku sunca.

Spustivši se nazad do jezera, na krovovima pustih koliba oslikavale su se posljednje zrake sunca, a samo pokoja planinska ptica prkosila je hladnom vjetru.

Nedavno je na Prokoško jezero ponovo vraćen alpski triton, tajnoviti endemski vodozemac koji je zbog poribljavanja jezera pastrvom bio istrijebljen.

To su lijepe vijesti, kao i činjenica da je Prokoško jezero nedavno uvršteno u inicijativu 'Najljepša sela Bosne i Hercegovine' (među još 15 drugih sela), u režiji USAID-ovog projekta održivog razvoja turizma u BiH i udruženja Alterural.

Cilj tog projekta je očuvanje bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama", rekao je Trogrančić, piše Punkufer.hr.

#BorisTrogrančić #fotograf #magazin1 #prokoškojezero #zanimljivosti