Članak

PODRĐKA PALESTINI

Sarajevo za Gazu: Podizanje svijesti o teškim humanitarnim uvjetima, zaustavite ubijanje!

Foto Patria

(Patria) - U Sarajevu traje mirni protest i šetnja u znak solidarnosti sa palestinskim narodom u Gazi. Okupljanje je započelo nešto prije 12 sati na platou kod Sebilja, odakle je krenula mirna šetnja.

Okupljeni sa sobom nose transparente na engleskom koji apeluju na zaustavljanje ubijanja civila, djeca nose zastave koje su sami nacrtali, a mnogi nose i marame koje su simbol palestinske borbe.

Ovo je drugi propalestinski protest u Sarajevu, na prethodnom se okupilo blizu 10.000 ljudi, a brojni protesti su organizovani i u drugim gradovima BiH.Nezavisni skup mladih u Bosni i Hercegovini pozvao je građane da se okupe kako bi krenuli u mirnu šetnju podrške stanovnicima Gaze koji svakodnevno bivaju ubijani u izraelskim napadima.Cilj događaja je podizanje svijesti o teškim humanitarnim uvjetima sa kojima se suočavaju ljudi u Palestini i odavanje počasti onima koji su ubijeni.
Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena otkako su teroristi Hamasa pokrenuli napad na Izrael 7. listopada. Istovremeno, stradalo je i više od 1200 Izraelaca.

#Gaza #Palestina #Sarajevo #BiH #Protesti