Članak

YOAV GALLANT

Izraelski ministar odbrane prijeti Libanu: Ono što radimo u Gazi, možemo i u Bejrutu

Hezbollah uvlači Liban u rat koji bi mogao da se dogodi - rekao je Gallant vojnicima u snimku koji su emitovali izraelski televizijski kanali, prenosi Reuters.

(Patria) - Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant upozorio je danas libansku šiitsku grupu Hezbollah da ne eskalira sukobe duž granice, navodeći da Izrael "ono što radi u Gazi, može da uradi i u Bejrutu".

- Hezbollah uvlači Liban u rat koji bi mogao da se dogodi - rekao je Gallant vojnicima u snimku koji su emitovali izraelski televizijski kanali, prenosi Reuters.

Gallant smatra kako Hezbollah pravi greške, "i oni koji će platiti cijenu su prije svega građani Libana."

- Ono što radimo u Gazi, možemo da uradimo i u Bejrutu - dodao je Gallant.

Nasrallah: Hezbollah pogodio nove mete u Izraelu

Čelnik libanonskog Hezbollaha ranije danas pozvao je čelnike islamsko-arapskog samita da ukinu opsadu Gaze.

Otkrio je da se koristio novim novim vrstama oružja i pogodio nove mete u Izraelu te je obećao da će južni front protiv zakletog neprijatelja ostati aktivan.

Bio je to drugi govor koji je Sayyid Hassan Nasrallah održao otkako je 7. oktobra počeo rat između Izraela i Hamasa.

U prvom obraćanju ranije ovog mjeseca rekao je da postoji mogućnost da borbe na libanonskom frontu prerastu u pravi rat.

Nasrallah je pozvao nacije koje su se danas okupile na vanrednom arapsko-islamskom samitu u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, da ukinu opsadu Gaze, prenosi agencija dpa.

- Palestinci su rekli svoje i oni ne pozivaju arapsko-islamski samit da im šalje oružje. Oni samo žele da arapski i islamski svijet stane iza njih ujedinjen, nasuprot Amerikancima i da zatraži okončanje ove agresije - kazao je Nasrallah na svečanoj komemoraciji za žrtve u Bejrutu.

- Zar 57 arapskih i muslimanskih zemalja ne može otvoriti granični prijelaz Rafah (na granici Gaze i Egipta) - upitao je.

Nasrallah je govorio o zajedničkom samitu Arapske lige i Organizacije islamske konferencije u Rijadu koji razgovaraju o načinima da se okonča rat u Gazi.

Hezbollah razmjenjuje vatru s izraelskim snagama na libanonsko-izraelskom frontu od 8. oktobra te je od tada poginulo 70 njihovih boraca. Nekoliko civila također je ubijeno, piše Reuters.

Nasrallah je u televizijskom obraćanju danas rekao da je došlo do "kvantitativnog poboljšanja broja (Hezbollahovih) operacija, veličine i broja ciljeva, kao i povećanja u vrstama oružja".

- Hezbollah je koristio rakete poznate kao Burkan - rekao je, i dodao da se one pune eksplozivom od 300 do 500 kilograma te je potvrdio da se grupa prvi put koristila dronovima.

Nasrallah je istakao da je grupa također pogodila sjevernoizraelski grad Kiryat Shmona prvi put u znak odmazde za ubistvo tri djevojčice i njihove bake ranije ovaj mjesec.

- Taj front će ostati aktivan - naveo je Nasrallah.

#Gaza #Hezbolah #Izrael #Palestina #YoavGallant #Svijet