Članak

BLISKI ISTOK

MVP BiH: Privremeno obustavljena evakuacija iz Gaze zbog oštećene infrastrukture

Prema neslužbenim informacijama, poduzimaju se aktivnosti na evakuaciji prvo ranjenih osoba sa tog područja u Egipat

(Patria) - Ambasada Bosne i Hercegovine u Kairu obavijestila je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da je evakuacija stranih državljana iz područja Gaze privremeno obustavljena zbog oštećene infrastrukture prilikom jučerašnjeg bombardiranja prijelaza Rafah, na palestinskoj strani.

Prema neslužbenim informacijama, poduzimaju se aktivnosti na evakuaciji prvo ranjenih osoba sa tog područja u Egipat, nakon čega bi se nastavio proces evakuacije stranih državljana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u kontinuiranoj komunikaciji sa državama u regiji i međunarodnim organizacijama na terenu, kao što je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja je obećala svoju potporu, a sve sa ciljem realizacije evakuacije bh građana iz područja Gaze čim se za to ukaže prva prilika.

Podsjećamo da su se Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno Ambasadi Bosne i Hercegovine u Kairu do sada za evakuaciju javile 54 osobe, od kojih je 19 osoba sa državljanstvom BiH, dok su ostali stranci koji imaju srodstvo sa bosanskohercegovačkim državljanima.

#Evakuacija #Gaza #BiH