Članak

ENVER IŠERIĆ

Odgovor Košarcu: Nema Ursula vremena da od ozbiljnih državnih poslova pravi šatorska sijela

Piše: Enver Išerić

Nema nikakve saglasnosti entiteta Rs na usvajanje zakona u institucijama Bosne i Hercegovine. Niti treba niti će kada trebati. A to što vi zovete glasanje ili neglasanje članova institucija Bosne i Hercegovine iz jedne teritorijalne, odnosno izborne jedinice suglasnost entiteta to je vaš problem. To je vaše dugogodišnje nastojanje da Bosnu i Hercegovinu zovete sastavljenom državom, kako vam je naređeno iz Beograda.

Staši Košarcu smeta i to što će se predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen sastati samo sa predsjedavajućom Vijeća ministara gospođom Borjanom Krišto i što kako kaže „neće imati priliku da u Vijeću ministara čuje realan prikaz odnosa u BiH, jer na sastanku nisu planirani ministri iz Republike srpske, mada uobičajena praksa nalaže da na sastancima sa visokim zvaničnicima budu prisutni članovi Vijeća ministara iz reda sva tri konstitutivna naroda.

E, pa eto gospodine Košarac vidite i da je to prihvatljivo i da je uobičajena praksa u cijelom svijetu da se premijeri sastaju sa premijerima, šefovi država sa šefovima država, jer oni nemaju vremena od ozbiljnih državnih poslova praviti šatorska sijela.

Što se tiče prisutnosti zlonamjernih i neistinitih narativa o Republici srpskoj i njenom rukovodstvu o kojima govorite oni su proizvod i stvar rukovodstva entiteta Rs i nikoga više. A vaši prioriteti i insistiranje na njima odnosno postavljajući ih kao uslov za sve drugo, pa imamo i mi Košarac neke prioritete. Šta ćemo sa njima? Zanemariti ih? Neće moći tako!

Kaže Košarac da Republika srpska podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma. Zapamti Košarac jednu stvar, ali ne samo ti, već svi izabrani predstavnici u institucijama Bosne I Hercegovine, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati, nema nikakvog dogovora entiteta niti konstitutivnih naroda, kada je u pitanju donošenje odluka u tim institucijama. Tada i u tim institucijama postoji samo dogovor izabranih predstavnika i ništa više.

Također mislim da je Evropska unija prepoznala vaše napore za rješavanje pitanja zatvaranja OHR-a i to ne ispunjavanjem potrebnih uslova i ciljeva, već donošenjem zakona u skupštini entiteta kojom propusujete da nećete objavljivati odluke visokog predstavnika i provoditi odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Posebno je prepoznato vaše zalaganje za evropski put Bosne i Hercegovine i to baš iz nedavnog istupa gospodina Dodika koji bi opet da pokuša stvarati Veliku Srbiju. A to ne može ni pokušati, a kamoli ostvariti, bez rata. Jadno i žalosno. Jedna generacija u dva rata za jedan nedostižan cilj.

I znate šta gospodine Košarac, kada neko uporno i duži period pokušava nekoga napraviti budalom sam ispadne budala, samo to on jadan ne vidi.

#EnverIšerić #StašaKošarac #BiH