Članak

ODGOVOR ČELNIKU Rs-a

IGES o Dodikovim snovima: Model etnički čistih država je prevaziđen

Historija bilježi mnoge slučajeve gdje je to bilo izvodljivo, ali i primjere gdje to nije uspjelo.

(Patria) - Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) poručio je danas čelniku SNSD-a i Rs-a Miloradu Dodiku da je model etnički čistih država prevaziđen.

Ovakva reakcija IGES-a uslijedila je na Dodikove izjave, date proteklog vikenda, da Srbi u ovom vijeku trebaju "formirati jedinstvenu državu, koju čine Srbija, Rs i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama".

"Da bi jedan politički centar, koji ima ambicije napraviti utjecaj na druge države, to i ostvario, mora biti intelektualno, tehnološki, ekonomski i na svaki drugi način daleko napredniji od onih nad kojima želi projektovati svoju moć.

Historija bilježi mnoge slučajeve gdje je to bilo izvodljivo, ali i primjere gdje to nije uspjelo.

U modernom vremenu Evropska unija je primjer gdje druge države traže od Brisela da se pridruže EU i predaju mu značajan dio svog suvereniteta, sve u svrhu boljitka vlastitih građana.

Suprotni primjeri su Sovjetski savez i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, gdje su države, koje su bile pod apsolutnom kontrolom 45 godina, željele napustiti takve državne zajednice.

Jugoslavijom se upravljalo iz Beograda, i taj model se pokazao neuspješnim iz više razloga, pa se raspao krvavim ratovima koje je Srbija vodila protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Način organizovanja države na tlu Evrope, po Dodikovim zamislima mijenjanja granica drugih suverenih država, značio bi i raspad same Evropske unije i destrukciju liberalno-demokratskog poretka.

Taj poredak se stvarao vijekovima, zasnovan na suverenitetu država, upravo kako bi se trajno zaustavili krvavi religijski i etnički ratovi na tlu Evrope.

Dakle, ostvarivanje Dodikovih snova o etnički čistim teritorijama je prevaziđen model, iz prostog razloga jer bi sama Evropa krenula u samouništenje", poručili su iz IGES-a.

#IGES #MiloradDodik #VelikaSrbija #BiH