Članak

ODLUKE

Francuska imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

(Patria) - Ministarstvo vanjskih poslova Francuske imenovalo je specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. René Troccaz je imenovan u skladu sa pojačanim angažmanom Francuske u regionu Zapadnog Balkana u kontekstu prbiližavanja te regije Evropskoj uniji što Pariz podržava, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Francuske.

Troccaz je imenovan na prijedlog ministra i biće angažovan na regionalnim pitanjima.

On će, navodi se u saopštenju, pratiti inicijative za regionalnu saradnju, posebno Berlinski proces, i predstavljaće Francusku na svečanim događajima i forumima na visokom nivou. Imenovanje na novu poziciju Troccaz je potvrdio na društvenim mrežama. Vijest o imenovanju je objavio na X-u (ranije poznatom kao Twitter) i promijenio svoj status na mreži Linkedin, navodeći svoju novu funkciju.

Trocazz je bio generalni konzul Francuske u Jerusalemu, zatim ambasador na Kipru, ali i
savjetnik u kabinetu nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Francuske Bernarda Kouchnera koji je obavljao tu funkciju od 2007. do 2010. godine. Pored toga radio na više pozicija unutar francuskih državnih službi te u francuskoj ambasadi u Maroku i Grčkoj Pored Troccaza kao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova,

Emmanuela Bonnea, regionalna javnost upoznala je kroz pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kao dio evropsko-američkog tima koji je nastojao ubjediti Beograd i Prištinu da prihate evropski plan.

Trocazz je na svom Linkedin profilu navodi da se, osim franuskim jezikom, služi grčkim,
engleskim, španskim i ruskim.

#Francuska #RenéTroccaz #secijalniIzaslanik #ZapadniBalkan #Region