Članak

PREKID VATRE

Armenci položili oružje u Nagorno-Karabahu

Vlasti Nagorno-Karabaha pristale su da prekinu vatru, javljaju ruski i armenski mediji, pozivajući se na informativni centar Karabaha.

(Patria) - Vlasti Nagorno-Karabaha pristale su da prekinu vatru, javljaju ruski i armenski mediji, pozivajući se na informativni centar Karabaha.

Azerbejdžan, koji je jučer počeo granatiranje Karabaha u okviru "antiterorističke operacije", potvrdio je da su snage regiona Karabaha pristale da polože oružje, kao i da će sutra biti održan sastanak između Armenaca iz Nagorno-Karabaha i zvaničnog Bakua.

Također, rukovodstvo Nagorno-Karabaha saopštilo je da smatra kako su azerbejdžanske vlasti "centralne" u tom regionu i da namjeravaju da izgrade konstruktivan dijalog s Bakuom.

Kako navode vlasti nepriznate republike, odluka o jednostranom prekidu vatre donesena je posredstvom ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu.

"Postignut je dogovor o povlačenju preostalih jedinica i vojnog osoblja Oružanih snaga Republike Armenije iz zone razmještaja ruskog mirovnog kontingenta i raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija Odbrane Nagorno-Karabaha, kao i povlačenje teške tehnike i naoružanja sa teritorije Nagorno-Karabaha", objašnjavaju u informativnom centru Nagorno-Karabaha.

Dodaje se da će "pitanja osiguravanja egzistencije stanovništva Nagorno-Karabaha biti razmotrena na sastanku između predstavnika lokalnog armenskog stanovništva i predstavnika centralnih vlasti Azerbejdžana, koji će biti održan sutra.

Ubrzo je na ovo stigla i reakcija zvaničnog Azerbejdžana, koju prenose turski mediji.

"Na prijedlog administracije predsjednika Republike Azerbejdžan, sutra će u Jevlahu biti održan sastanak s predstavnicima armenskih stanovnika Karabaha na kojima će biti razgovarano o pitanjima reintegracije na osnovu Ustava i zakona", saopštila je kancelarija predsjednika Azerbejdžana.

#Armenija #Azerbejdžan #NagornoKarabakh #prekidvatre #rat #Svijet