Članak

TORRE TELEFONICA

Neboder u obliku mobitela: Nostalgični podsjetnik na stara vremena ili arhitektonska blamaža?

Kada je izgrađena 1996. godine, Torre Telefonica bila je najviša građevina u Čileu.

(Patria) - Kada je izgrađena 1996. godine, Torre Telefonica bila je najviša građevina u Čileu.

Taj neboder visok 143 metra u centru glavnog grada bio je ponos cijele nacije te je simbolizovao modernost Santiaga i njegovu naprednu viziju budućnosti.

Danas je mnogima trn u oku i smatraju ga arhitektonskom blamažom. Glavni razlog za to skriva se u njegovom izgledu.

Torre Telefonica u Aveniji Providencia na broju 111 centar je jedne od najvećih telekomunikacijskih kompanija u Latinskoj Americi - Moviestara, a ima oblik monumentalnog mobilnog telefona.

Arhitekt Mario Paredes i Arquitectos Asociados osmislili su izgled zgrade po uzoru na najmodernije mobilne uređaje početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Neboder je građen od betona i čelika u periodu od 1993. do 1996. godine, a u projekat je utrošeno oko 75 miliona američkih dolara.

Problem? Ono što je bilo moderno prije 30-godina na tržištu mobilnih telefona, danas se može vidjeti samo u telekomunikacijskim muzejima.

Prednji dio zgrade podijeljen je na dva dijela - veći predstavlja tastaturu, a manji predstavlja ekran mobitela. Torre Telefonica čak ima i antenu, piše Punkufer.

I dok romantičari tvrde da je neboder sa 34 sprata nostalgičan podsjetnik na vremena prije nego što smo imali pametne telefone, drugi vjeruju da je arhitektonska greška koja svjedoči da se ne bi trebale stvarati trajne strukture temeljene na prolaznim trendovima u tehnologiji.

#čile #magazin1 #Neboder #santiago #zanimljivosti #Zgrada