Članak

UOČI SKUPŠTINE UN

Blinken se sastao sa kineskim potpredsjednikom Han Zhengom

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se s kineskim potpredsjednikom Han Zhengom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, posljednjeg u nizu sastanaka usmjerenih na smanjenje tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije, javio je Reuters.

Razgovori između Blinkena i Hana su uslijedili nakon sastanaka koji je prošlog vikenda trajao dvanaest sati između savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija na Malti, koje su obje strane opisale kao „iskrene, sadržajne i konstruktivne“.

„Svijet od nas očekuje da odgovorno upravljamo našim odnosom“, rekao je Blinken u kratkim komentarima na početku svog sastanka s Hanom.

„Sjedinjene Države su posvećene tome da učine upravo to“, dodao je.

„Iz perspektive Sjedinjenih Država, diplomatija licem u lice je najbolji način da se nosimo sa oblastima u kojima se ne slažemo, a također i najbolji način da se istraže oblasti naše
saradnje“, rekao je Blinken.

„Trenutno se kinesko-američki odnosi suočavaju sa mnogim poteškoćama i izazovima“, rekao je Han, ističući da se Kina nada da će SAD uložiti napore da implementiraju konsenzus koji su postigli lideri dvije zemlje i promovišu stabilan razvoj odnosa.

„Svijetu su potrebni stabilni i zdravi odnosi Kine i SAD“, rekao je Han.

#AntonyBlinken #Kina #SAD #Skupština #UN #Svijet