Članak

KO ŠTITI UZUNOVIĆA

Potvrđena optužnica, a sjednice Nadzornog odbora Bosnalijeka još nema: Spremne nove krivične prijave!

Ni plaćeni tekstovi o historijskim uspjesima Bosnalijeka nisu pomogli Nedimu Uzunoviću

Piše: A. Čorbo-Zećo

Ni plaćeni tekstovi o historijskim uspjesima Bosnalijeka nisu pomogli Nedimu Uzunoviću, direktoru ove farmaceutske kompanije da Sud Bosne i Hercegovine potvrdi optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i još 10 osoba te četiri pravna lica.
Čak više, istog dana nakon što su osvanuli hvalospjevi o Uzunoviću i njegovoj uspješnosti Sud BiH potvrdio je optužnicu.

Ovo je ujedno i novi dokaz da Uzunović mora biti smijenjen s pozicije prvog čovjeka Bosnalijeka, a šta se čeka sa sazivanjem sjednice Nadzornog odbora nikome do kraja nije jasno. Iako određene članove drži pod kontrolom Uzunović, potpuno je jasno da postoji većina za smjenu Nedima Uzunovića.

Pojedini dioničari ove uspješne farmaceutske kompanije, koju je godinama pljačkao ko god je stigao, zaprijetili su i krivičnim prijavama, ukoliko Nadzorni odbor konačno ne smijeni Uzunovića. Uzunović i još 11 osoba te četiri pravna subjekta terete se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, a djela su počinjena između 2005. i 2016. godine.

Prema dokazima Tužilaštva, optuženi su oštetili Bosnalijek za više od pet miliona eura, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u približnom iznosu od gotovo pet miliona eura.

Nakon prvobitnih informacija da se neće protiviti svojoj smjeni, situacija se drastično promijenila i tako već duže od 10 dana traju pregovori, a kako je javna tajna da je SDP (preko svojih kadrova) duboko involviran u ovo preduzeće. Onda je jasno da premijer Federacije Nermin Nikšić i dalje štiti svog saradnika/miljenika Nedima Uzunovića.

U cijelu priču aktivno je uključen i Elvedin Grabovica, bivši direktor Elektroprivrede BiH i bliski prijatelj Nikšića. No, interesantno je, a pojednostavljeno rečeno, čudno da Nikšić štiti ruski kapital i ide kontra Amerikanaca, koji su prevareni još 2010. godine u vezi Bosnalijeka.

U Ambasadi SAD-a budno prate cijeli slučaj, a i oni očekuju smjenu Uzunovića.
Javna je tajna da je ‘trojka’ na vlast dovedena zahvaljujući Ambasadi SAD i ambasadoru Michaelu Murphyju, a da sada žestoko brane rusku stranu!? Jer, logično, ako štitite Uzunovića, štitite i ruski capital.

U optužnici se navodi da je Uzunović, kao stvarni vlasnik off-shore kompanija i direktor predstavništva Bosnalijeka u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te ga nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji su nakon toga korišteni za različite namjene, uključujući kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti.

Zaleđene dionice upravo su u vlasništvu Uzunovića, a koje su željeli prodati Galenici, koja je prema saznanjima Patrije spremna i nudi stotine miliona KM kako bi preuzela kontrolu nad najznačajnijom farmaceutskom kompanijom u Bosni i Hercegovini! Navodno je sadašnji direktor Uzunović saglasan s ovom mogućom transakcijom, pa razlog protivljenja njegove smjene može ležati i u ovim pričama.

Stoga nakon potvrđivanja optužnice očekuje se hitno zakazivanje sjednice Nadzornog odbora u kojem sjede Nedim Rizvanović, Rijad Hasić, Vedad Tuzović, Madžid Avdagić i Haris Jahić.

#Bosnalijek #direktor #NadzorniOdbor #NedimUzunović #Optužnica #Smjena #izdvojeno #BiH