Članak

Komemoraciji u Grabovici prisustvovali i ratni veterani iz regiona

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge „Grabovica ’93“ ukazao je i da 27 godina poslije počinjenog zločina porodice traže tijela 17 ubijenih.

(Patria) - Ratni veterani, bivši pripadnici Armije RBiH, HVO, HV-a, VRS-a i VJ, položili su cvijeće i odali počast ubijenim civilima u Grabovici. Svojim prisustvom u Grabovici veterani su, kao i prošle godine, željeli iskazati žal za ubijenim civilima, pružiti podršku porodicama žrtava i pozvati institucije na dodatne napore sa ciljem pronalaska posmrtnih ostatak i kažnjavanja svih odgovornih za ovaj ratni zločin.

U mjestu Grabovica, koje se nalazi između Jablanice i Mostara, 08. i 09. septembra 1993. ubijen je veći broj civila. Prema navodima Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" u tih nekoliko dana septembra 1993. ubijena su 33 civila, a veći dio posmrtnih ostataka ubijenih ni do danas nije pronađen. Za ovaj ratni zločin pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeno je pet pripadnika Armije RBiH. Prema sudskim presudama civili su ubijeni na posebno brutalan način, a među njima je i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro koja je ubijena u naručju svoje majke. Prema nalazima Haškog tribunala, među ubijenima je i pripadnik Armije RBiH Ivica Čavlović koji se usprotivio ubijanju civila tog septembra 1993.

„Ono što mi smatramo bitnim i što je naš cilj jeste da posjećujemo ovakva mjesta i da ukažemo na sva stradanja koja su se dogodila. Mi okupljamo učesnike ratova sa prostora šire regije i oni isto tako osjećaju obavezu i odgovornost da posjećuju ovakva mjesta. Smatramo da ćemo dolaskom na ta mjesta i iznošenjem naših iskustava ukazati na to kako je rat jedna destruktivna situacija i da naučimo da napravimo otklon od tog nasilja šaljući poruku budućim generacijama da se to ne smije ponoviti. Grabovica je još jedno od mjesta gdje je viđen civilizacijski sunovrat, gdje je počinjen strašan ratni zločin i mi koji nastavljamo živjeti na ovim prostorima moramo se suočiti sa tim, osuditi zločin, nazvati ga pravim imenom i raditi na tome da se to više nikada ne ponovi“, kazao je Amer Delić, ratni veteran Armije RBiH i član tima Centra za nenasilnu akciju.

On je dodao da je važno da se vratimo dijalogu i izgradnji povjerenja kako bi se svi problemi i konflikti u društvu rješavali na miran način.

„Sva ova mjesta su nam opomene, mi gdje god krenemo nailazimo na strašne sudbine ljudi i ako na tome nismo naučili, čemu sve to…Uvijek rat i stradanje imaju alternativu, samo treba uložiti
maksimalne napore. Osjećam potrebu i da pozovem institucije da se procesuiraju svi ratni zločini i da se pomogne svim porodicama koje potražuju sve najmilije“, kazao je Delić.

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge „Grabovica ’93“ ukazao je i da 27 godina poslije počinjenog zločina porodice traže tijela 17 ubijenih kao i da nema napretka na polju procesuiranja odgovornih.

„Nama je bolno i samo pitanje koliko tijela potražujemo jer smo samo dva kompletna tijela dobili, mi imamo situaciju da je pronađena samo jedna kost i to smo identifikovali i sahranili i to je to“, kazao je Drežnjak ukazujući na to da postoje jasni dokumenti o tome ko je učestvovao u zločinu kao i institucije i pojedinci koji su radili na uklanjanju tijela.

„Na dolazak ratnih veterana gledam pozitivno. Bez istine, jedni drugima da se pogledamo u oči, ako ja ne uvažavam tuđu žrtvu ja ne mogu uvažavati ni svoju žrtvu. I to je moja poruka, ne možemo prikrivati i moraju biti kazne jedinstvene. Ako je neko počinio silovanje, bez obzira ko on bio, moj brat, Srbin, Bošnjak ili Hrvat, mora biti jedinstvena kazna i onaj koji je to počinio mora da odgovara za to“, kazao je Drežnjak.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

Mirko Zečević Tadić, bivši pripadnik HVO-a iz Brčkog, kazao je kako je danas u Grabovicu došao sa grupom ratnih veterana kao i prošle godine sa namjerom da odaju počast žrtvama.

„Došli smo da pokažamo da možemo da učinimo taj jedan korak ka boljoj budućnosti, posebno za naša pokoljenja koja dolaze. Došli smo da damo poruku da rat ne treba više nikada i nikome. Ne
trebamo suditi prema pojedincima koji urade neke stvari koje nisu dobre, posebno ratne zločine, takve ljude treba prozvati da izađu pred lice pravde kako bismo mogli nastaviti živjeti normalno“, rekao je Zečević Tadić.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, Ahmićima u Vitezu, Skelanima kod Srebrenice, Korićanskim stijenama, Zecovima i Briševo kod Prijedora, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, Prijepolju te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

#BiH