Članak

Abdulah Sidran smješten u bolnicu zbog infekcije koronavirusom

Više detalja o njegovom zdravstvenom stanju trebalo bi biti poznato sutra.

SARAJEVO, (Patria) - Bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist akademik Abdulah Sidran smješten je u poslijepodnevnim satima u Opću bolnicu u Sarajevu zbog zdravstvenih poteškoća uzrokovanih infekcijom koronavirusa, potvrđeno je Patriji iz Opće bolnice. 

Više detalja o njegovom zdravstvenom stanju trebalo bi biti poznato sutra.

Sidran je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika, koji su se proslavili i u književnosti, ali i na filmu. 

Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u ex-jugoslavenskoj kinematografiji ("Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu", reditelja Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića, itd.)

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća "Svjetlost". 

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije "Sarajevski tabut", nagrađena je izuzetnim priznanjem, "Nagradom slobode", PEN-centra Francuske. (Prethodni laureati: Solzenjicin, Saharov, Havel.)

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. 

#BiH