Članak

JP Autoceste kupile vozilo za 701.415 KM, parkirali ga na Bijaču, a druga firma im održava puteve

U niz mnogih sumnjivih nabavki u JP Autoceste FBiH svakako se ubraja i nabavka višenamjenskog vozila za potrebe i održavanje autocesta

(Patria) - Javne nabavke u mnogim javnim preduzećima rak rana su sistema i način korupcije i funkcioniranja odgovornih zbog čega često budu podignute optužnice. Ništa drugačije nije ni u JP Autoceste FBiH, na čijem je čelu Adnan Terzić (SBB), a gdje se skoro u pravilu, u posljednje vrijeme, na javne nabavke javi jedan ponuđač i s njim bude i sklopljen posao.

U niz mnogih sumnjivih nabavki u JP Autoceste FBiH svakako se ubraja i nabavka višenamjenskog vozila za potrebe i održavanje autocesta u vrijednosti od vrtoglavih 701.415 KM sa PDV-om, a koji je odijeljen ponuđaču UNI-COM d.o.o. Orašje.

UNI-COM je kao jedini ponuđač na kraju i sklopio posao, a pod dirigentskom palicom Marina Jelčića, izvršnog direktora za upravljanje i održavanje JP Autocesta. Jelčić je kadar HDZ-a BiH i suvereno vlada javnim nabavkama u JP Autoceste FBiH uz aminovanje generalnog direktora Terzića.

Marin Jelčić (HDZ BiH) radio je ranije u Croatia osiguranju i  nije imao rukovodećeg iskustva. Jelčić je bio i u strukturama HDZ BiH Mostar.

U vrlo jednostavnoj analizi dolazite do podataka da se uglavnom kao jedini ponuđači javljaju firme s hrvatskih predznakom, što je slučaj i u nabavci višenamjenskog vozila za potrebe i održavanje autocesta. 

Naime, UNI-COM d.o.o. Orašje osnovale su dvije firme iz Hrvatske i to AGRO-GROM d.o.o. za trgovinu i usluge iz Samobora i TECHNO SPIN d.o.o. za trgovinu i usluge također iz Samobora. Direktorica UNI-COM-a je Grom Jug Iva.

Problem i sumnja kod nabavke ovog vozila javlja se jer ovo vozilo ne operira niti se s njim radi posao zbog kojeg je dato 700.000 KM. Prema saznanjima Patrije ovo višenamjensko vozilo parkirano je Graničnom prelazu Bijača i uopće ničemu ne služi.

Ono od 2018. godine nije dva puta izvezeno iz garaže, a trebalo bi s njim da se održava autocesta, tuneli itd. No kako nam otkrivaju izvori ovo skupo vozilo nije napravilo ni pet kilometara vožnje!?

Sve vrijeme i nakon nabavke ovog vozila JP Autoceste FBiH i dalje imaju ugovor s firmom Aida Commerce i daju se desetine hiljade maraka za održavanje tačnije pranje tunela. Aida Commerc je samo jedna od firmi za takve usluge, a koje je trebalo da obavlja JP Autoceste nakon nabavke ovog vozila.

U JP Autoceste FBiH oglušili su se na sve pozive i upite agencije Patria koje smo više puta uputili i zatražili odgovore na pitanja koliko je puta višenamjensko vozilo za održavanje autocesta nabavljeno 31. jula 2018. godine (Mercedes) operiralo i šta je s njim rađeno te gdje se trenutno nalazi?

Iz Autocesta nisu željeli odgovoriti ni s kojim vanjskim saradnicima-firmama imaju ugovor o održavanju autocesta i kolika je vrijednost tih ugovora?

Saznajemo i da se uskoro može očekivati posjeta inspektora koji će temeljito istražiti sve javne nabavke, a bilo ih je mnogo, kao i zapošljavanja, a o čemu ćemo pisati i dalje.

Poznato je da je već 2017. broj uposlenih u Autocestama premašio 400, a pitanje je koliko službenika danas radi u ovom preduzeću i šta tačno rade, kada upravljaju identičnim brojem kilometara autoceste i pri tome imaju drastično umanjen broj aktivnih gradilišta u odnosu na prethodni period.

Rukovodstvo Autocesta FBiH još nikada nisu predočili informacije o aktuelnom broju zaposlenih u ovom javnom preduzeću sa presjekom pozicija na kojima rade, te planom zapošljavanja za naredni period.

Javnosti predstavljamo zvanične dokumente Autocesta FBiH u kojima se može vidjeti razlika planiranih rashoda za plate za 2015. i 2019. i 2020. godinu. 

#BiH #Autocesta #AidaCommerc #MarinJelčić